Veckans blogg: Jonasbakar

Att blogga är roligt, inspirerande och lärorikt men det kan också vara svårt att få tiden att räcka till och ibland hamnar man även i svackor när bloggandet känns mindre stimulerande. En inspirationskälla kan vara Matbloggspriset som varje år prisar passionerade mat- och dryckesbloggare som ger avtryck. Faktum är att om du har bra kontinuitet med minimum ett inlägg per vecka så kommer du över tiden med stor sannolikhet få ökad trafik till din blogg. Inspirationen går att hämta från andra bloggare för det finns så otroligt många duktiga och kreativa bak- och dessertbloggare i landet som du kan ta lärdom av. Varför är vissa bloggare framgångsrika? Jag skulle säga att det stavas passion.

Ingen äter framgångspiller utan det handlar om passion och planering och att ha en frekvens i sitt bloggflöde över lång tid. De flesta bloggare har ett arbete eller studier vid sidan av och så finns det ett fåtal som har bloggandet som ett yrke, vilket säkerligen är en dröm för många (även för mig). Tiden kan däremot vara en tuff nöt att knäcka för många men om du bakar exempelvis en sockerkaka, varför inte spinna loss på ett par kakor och en kladdkaka också? Då har du skaffat material till flera inlägg. Beträffande tid så handlar det om planering och disciplin (time management) och ingenting annat. Se på superbloggerskan och entreprenören Isabella “Blondinbella” Lövengrip som går upp extra tidigt varje morgon för att hinna med sina blogginlägg (och hon driver flera företag plus att hon har familj med barn), det kallar jag för passion!

I förra veckan vann jag Matbloggsprisets Hedersutmärkelse tack vare mitt engagemang för att lyfta andra bloggare i “Veckans blogg“. jag tycker det är superroligt att googla runt för att finna nya intressanta bak- och dessertbloggare för det ger mig inspiration och genom att besöka andra bloggar så kan jag även få uppslag till nya idéer som jag sedan kan applicera till min blogg. Jag tycker även bloggkärlek är viktigt, att ta sig tid att hylla, dela, kommentera och ge cred till andra bloggare, det gynnar även dig och din blogg i förlängningen.

Denna veckas blogg heter Jonasbakar och drivs av Jonas Hedqvist och jag blir extra glad över att hitta killar som bloggar om bak- och desserter för de är dessvärre en minoritet. Jonas blir den 36:e bloggaren som jag lyfter fram sedan starten i januari i år och endast den tredje killen (sedan tidigare har även Fredrik “Fredriks Fika” Nylèn och Peter “Peterbakar” Dahlberg medverkat). Läs Jonas inlägg och besök gärna hans blogg.

dsc_1526_552d58b29606ee2f61ff6777

Jonas heter jag, är 25 år gammal. Jag pratar innan jag tänker, dödar blommor som inte ska gå att döda, har absolut inget lokalsinne och vet inte riktigt hur en världskarta ser ut. Jag bor i Stockholm, Bromma men kommer från Bergvik strax utanför Söderhamn. Flyttade till Stockholm för snart 6 år sedan. Skulle plugga teater i ett halvår, men blev kvar. Jobbar och sliter på vardagarna på ett lager, tränar, umgås med kompisar och bakar otroligt mycket. Spelar teater i en teatergrupp på Lidingö och älskar det. Drömmer om att få jobba med kombinationen av att inspirera med bakning och skådespela. Reser gärna, ibland räcker det att resa upp till Hälsingland, men ibland längre. Driver bloggen ”Här var det fika” på jonasbakar.se, tanken är inspirera dig som läsare till att bjuda på hembakat fika, vare sig du är världsproffs i köket eller bara nyfiken. Det ska finnas något som passar alla.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag älskar att baka ”mormorsfika”, sju sorters kakor och recept från nån gammal släkting som är död och begraven sedan flera år tillbaka, du vet sådana där recept som går i arv liksom. Recepten får gärna vara handskrivna på ett knöligt, smutsigt papper som förvaras i en pärm i en plastficka. Det är så otroligt tacksamt att bjuda på småkakor och sockerkakor. Alla gillar dem, och är dom små får man ta två! Tycker om att baka rätt enkla saker som alla kan göra. Du som läsare kanske ska bjuda någon på fika och inte riktigt vet vad du ska baka, eller så är du inte superbra i köket, då ska mina recept hjälpa dig! Recept som nästan alla kan göra, sånt tycker jag om att baka efter. Det kan vara rena klassiska recept som man twistar till.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Alltid när jag kommer in på ett konditori så tänker jag att nu jäklar ska jag testa något nytt. Sen ser jag den ligga där på ett serveringsfat. Min älskade Napoleonbakelse. Sen är det kört, taget! Blir alltid så sjukt mätt på den också så jag ångrar mig nästan varje gång.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Jag har otroligt mycket fina bakminnen! Är det ens möjligt att välja? Ett minne föddes ganska nyligen, det var när farsan fyllde 50 och jag brassade på och bakade fram tre riktigt höga tårtor som alla tyckte om! Fick till och med höra att det var den godaste tårtan de någonsin hade käkat. Då blir man så där ruskigt nöjd och kan knappt ta åt sig. Bland mina första bakminnen finns såklart Pepparkaksbaket hemma hos Farmor & Lage i advent. Där minns jag även den där pallen jag behövde för att nå upp. Men starkaste minnet av dom alla är nog när jag som barn fastnade med fingret i morsans bakmaskin.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Roy Fares, självklart. Han är min absolut största idol inom bakvärlden. Blir sällan så inspirerad som jag blir av hans böcker. Skulle nästan kunna kalla honom för bakgud. Dock vet jag inte om jag vågar bjuda han på mitt fika, han får kanske ta med eget, jag fixar kaffe!

Per Morberg. Snacka om inspiratör både när det gäller matlagning och skådespeleri. Älskar när han slänger upp en nästan levande gris som han börjar stycka samtidigt som han pysslar om sitt feta hår. Vi båda har också en kärlek för smör. Han är så öppen när han är i köket, inga begränsningar, det gillar jag!

Lena-Pia Bernadsson, gärna ska hon sitta där som ”Mara” från julkalendern Trolltider. En karaktär som ingen annan hade kunnat göra lika bra som hon gjorde den, helt makalöst. Hon skulle nog gilla mitt fika och hon skulle kunna lära mig en hel del om skådespeleri.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Många skriver och berättar att de testat ett recept men kanske utvecklat det lite, det tycker jag är skitkul. Då vet man att de har blivit inspirerad. Många frågar också om hur viktigt det är att degen ska vila, utbyte av ingredienser och vilka formar man kan använda.

dsc_0048_562cf21a9606ee6b1c28ae50edited

Passionsfruktstårta – min bästa tårta, helt klart!
Recept: Här

dsc_1461_5516b7682a6b2213bb78c69d

Kolapaj med dajm
Recept: Här

dsc_1399_55f5c69ce087c37a7fd0e5f6

Nutellabites
Recept: Här

dsc_1695_55ec78922a6b225d4a053b7d

Olika biskvier – vit choklad och hallontryffel och jordnötssmörsfyllning
Recept: Här

dsc_1526_552d58b29606ee2f61ff6777

Supergoda mazariner med vit choklad och hallon
Recept: Här

dsc_1662_56083a092a6b228078a6d716

Mäktiga brownies med jordnötssmörsmarmorering
Recept: Här

dsc_0048_557f4a57e087c375efa0fb15

Möllerkakan, receptet är så populärt att det publicerades i tidningen Mitt kök
Recept: Här

—————————————————————–-

imageedit_7_6711426421

Blogg: Jonasbakar
Drivs av: Jonas Hedqvist
E-post: hedqvist.jonas@hotmail.com
Facebook: Här
Instagram: Här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.