Att baka tillsammans med barnen är alltid en trevlig sysselsättning och det behöver inte alltid vara bröd, bakverk, tårtor och kakor utan även småplock. Per Bäckström är till vardags produktchef och kreativ ledare på Wienercaféet i Stockholm och han har dessutom tävlat i tv-programmet Dessertmästarna (2013) där han kom trea samt i Årets Konditor 2014 där valören blev en bronsmedalj. I höstas släppte Per sin bok Konditorns Bakverk som han tillsammans med sin gode vän Martin Lehnberg knåpat ihop och det är Martin som tagit alla härliga foton i boken.
Småplock var det och vad sägs om att tillsammans med barnen skapa marshmallowklubbor samt salta lakritsklubbor? Det kan ju inte bli fel och notera även Pers finurliga slutkläm med hur klubborna kan serveras, supersmart! I vanlig ordning spar jag allt under recept.
Marshmallowklubbor (cirka 35 stycken)
Det här behöver du
✽ 35 klubbformar av silikon
✽ 35 papperspinnar
✽ Spritspåse med slät tyll
✽ Gasbrännare
✽ 240 g strösocker
✽ 130 g flytande honung
✽ 50 g vatten
✽ 100 g äggvitor
✽ 10 gelatinblad
Så här gör du
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst tio minuter
2. Koka socker, honung och vatten
3. När koket är 115 grader börjar du vispa äggvitan till ett hårt skum
4. När koket nått 120 grader hälls karamellen ned i marängen i en tunn stråle så att det inte bildas klumpar.
5. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ned dem i marängen.
6. Vispa smeten kall och spritsa den snabbt i klubbformarna.
7. Sätt i pinnar direkt och låt klubborna stelna i några timmar i rumstemperatur.
8. Ta ut klubborna ur formarna och stick ner dem i en kruka eller skål med socker.
9. Bränn klubborna lätt med en liten gasbrännare.
10. Förvara klubborna i en påse eller lufttät burk i rumstemperatur. Obs, Ej i kylen då de blir blöta.
Tips, ett annorlunda sätt att servera klubborna är att sticka ner dem i en vas eller snygg skål som är grundad med ett lager smulad brownie (ser ut som jord).
Salta lakritsklubbor (cirka 20 stycken)
Det här behöver du
✽ 20 klubbformar i silikon
✽ 20 papperspinnar
✽ 250 g grädde (40%)
✽ 125 g strösocker
✽ 125 g råsocker
✽ 10 g mörk sirap
✽ 5 g lakritspulver
✽ 2 g salt 50 g smör, normalsaltat
Så här gör du
1. Koka upp grädde, strösocker, råsocker, sirap, lakritspulver och salt. Obs, viktigt att röra väl så allt blandas väl.
2. Tillsätt smör och koka under omrörning till 126 grader.
3. Plocka fram formar och pinnar.
4. Fyll formarna direkt och sätt dem i kylen en kort stund. Klubborna skall stelna lite grann innan pinnarna sätts i. Obs, klubborna stelnar fortare än man tror.
5. Låt stelna över natten i rumstemperatur.
6. Lossa klubborna ur formarna.
7. Förvara klubborna i smörpapper i rumstemperatur, dock ej för varmt.
Tips, ett annorlunda sätt att servera klubborna är att sticka ner dem i en vas eller snygg skål som är grundad med ett lager smulad brownie (ser ut som jord).
Lycka till
Per Bäckström
Wienercaféet
E-post: pastrychef36@live.se
Hemsida: Här
Wienercaféet Instagram: Här
Per Instagram: Här
Skriv ett svar