Idag pratas det överallt om hur viktigt det är att värna om vår miljö, skapa ett hållbart samhälle och tänka ekologiskt. I Sverige såldes 2014 kaffekapslar för 166 miljoner konor enligt analysföretaget Nielsen vilket var en ökning med hela 50 % jämfört med året innan. Den största utmaningen ur miljösynpunkt är kapslarna som innehåller aluminium. Staden Hamburg i Tyskland har i dagarna gått ut med att man förbjuder kaffekapslar som exempelvis Nespressos kapslar.

Som en del av en hållbarhetsreform har Hamburg stad förbjudit alla kommunala inköp av en mängd produkter som anses innebära skadlig miljöpåverkan bla vatten och öl på flaska, plasttallrikar, plastbestick och kaffekapslar. Nespresso har idag 6 gram kaffe i 3 gram förpackningsmaterial vilket gör att staden beslutat att man inte borde köpa dessa kapslar för skatebetalarnas pengar. Läs Independents artikel här och även BBC har skrivit en lång artikel som du kan läsa om här.

Keurig är världsledande inom kaffekapslar och 2014 sålde de 9 miljarder kapslar. Tvåa är Nestlé (med Nespresso) med en försäljning på mellan 6-7 miljarder kapslar. Det tragiska är att kapslarna från de största aktörerna inte kan återvinnas och enligt Keurig så kan de inte utlova nedbrytningsbara kapslar förrän 2020! Gällades Nespresso kan man tycka att de borde ha som prioritet att vässa till sitt miljöarbete och inte enbart ägna sig åt kostsamma marknadsföringskampanjer.

Det schweiziska företaget Ethical Coffee Company har utvecklat en helt biologiskt nedbrytbar kapsel. Kapseln är konstruerad av växtmaterial och stärkelse, vilket gör dem nedbrytbara i naturen inom sex månader.

Idag kommunicerade Löfbergs ut att de lanserar en helt växtfiberbaserad kaffekapsel (kapslarna tillverkas av fiber från sockerrör och sockerbetor) som förvandlas till kompost efter tolv veckor. Detta sker i samarbete med nederländska Advanced Technology Innovations. Ladda kaffekapseln i din Nespressomaskin och när du är klar sorterar du kapseln som kompost med potatisskal, matrester och annat bioavfall, enkelt och miljövänligt. Löfbergs nya komposterbara kapslar kommer inom kort att kunna köpas på Löfbergs Stockholm Kungsgatan 3, Rosteriet i Karlstad, Löfbergs webbshop, SIBA och Mediamarkt.

En mycket bra artikel att läsa är ”Is the coffee pod craze brewing an environmental disaster” från Eco-Business.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.