Fikatips: Babettes kafferi & bageri

På en liten bakgata i centrala Linköping, i ett beigegult sekelskifteshus som andas historia, hittar man en plats som blivit något av en institution i stan, Babettes kafferi & bageri. Här möts doften av nybakat bröd, tonerna från en jazzkväll och känslan av ett vardagligt gästabud. Sedan 2011 har Babettes utvecklats från ett kafé och bageri till att idag vara ett levande kulturpalats.

När Christina Eveborn, Lydia Halldorf och Erika Wessbo öppnade dörrarna till sitt kafferi i Baptistkyrkans lokaler 2011 kunde nog ingen ana vilken betydelse platsen skulle få. De ville skapa ett kulturkafé utan politiska eller religiösa kopplingar, en öppen mötesplats där maten och kulturen gick hand i hand. Och det lyckades, Linköpingsborna tog Babettes till sina hjärtan direkt. Namnet hämtades från Karen Blixens klassiska novell Babettes gästabud, där matens magi förvandlar en hel by. Precis så ser Babettes på sin verksamhet, varje dag är ett gästabud, fyllt av kreativt skapande, noggranna förberedelser och råvaror som valts med omsorg. År 2024 togs ett nytt stort steg. Då köpte Babettes hela den gamla Baptistkyrkan från 1880 och förvandlade huset till ett kulturpalats. Idag driver Christina Eveborn, Julia Magnusson och Lydia Halldorf verksamheten tillsammans med ett 30-tal medarbetare.

På menyn finns allt från smakrika luncher till rustika smörgåsar och läckra bakverk. Här lagas och bakas allt från grunden, alltid med säsongen i åtanke. Miljöhänsyn och återbruk är en självklar del av filosofin man arbetar aktivt för att minska matsvinn och använda råvaror från lokala producenter. Kaffet hämtas från småskaliga rosterier som Rosteriet Vadstena och Solde i Malmö, och bland leverantörerna hittar vi namn som Skattegårdens mjölk, Hermelins grönsaker, Bondens skafferi och Stafsäter gårdsglass. Allt för att skapa en meny som känns både nära, äkta och hållbar. Och för den som vill ta med sig smaken av Babettes hem finns lunchlådor, smörgåsar och bakverk redo för avhämtning.

En trappa ner i huset döljer sig Babettes hantverksbageri med egen brödbutik. Här bakas långjästa surdegsbröd i stenugn med mjöl från bland annat Skånemöllan, Limabacka och Warbro kvarn. Sortimentet bjuder på klassiker som Klosterlimpan, St. Larslimpan och Old Country Loaf – alla medaljvinnare i SM i Mathantverk. Men det som kanske fått allra mest uppmärksamhet är bullarna. År 2023 utsågs Babettes kanelbullar till Sveriges bästa i SM i Mathantverk. Juryn var enig: ”Den här bullen är allt man kan önska sig. Detta är perfektion: saftig, mjuk och sååå god.”

Babettes har alltid sett kultur som en självklar del av verksamheten. Mat och kultur hänger ihop,  båda skapar möten, öppnar gränser och ger nya perspektiv. När de 2024 tog över hela Baptistkyrkan blev drömmen verklighet: en plats där bröd och bullar samsas med konserter, litteratursalong och jazzklubb. Kyrksalen, målad i lila, guld och turkos, med en gammal orgel som blickfång, bjuder på en akustik som gör att minsta ton fyller rummet med magi. Här arrangeras konserter i intimt format, litteratursalonger med några av Sveriges mest intressanta författare och jazzkvällar där publiken själva kan hoppa upp och jamma med husbandet. Genom åren har namn som Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Theodor Kallifatides och Johannes Anyuru gästat salongen. För samtalen på Babettes har alltid rört sig kring de stora frågorna om livet, existensen och kulturen som håller oss samman.

Det som gör Babettes så speciellt är kombinationen. Här finns hantverksmässigt bröd i toppklass, prisbelönta bullar och mat lagad med kärlek men också konserter, litteratursamtal och kulturupplevelser som förgyller vardagen. Det är en plats där du kan ta en fika på förmiddagen, köpa med dig ett surdegsbröd hem på eftermiddagen och avsluta kvällen med jazz i kyrksalen. Kort sagt, Babettes är inte bara ett kafé eller ett bageri. Det är en levande, pulserande mötesplats för alla som älskar mat, kultur och gemenskap.

❀Varmt välkomna❀

Babettes kafferi & bageri
Adress: Stora Badstugatan 4, Linköping
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider Kafferi: Tisdag-fredag 08.00-19.00. Lördag 10.00-16.00. Öppettider Bageri: Tisdag-fredag 07.00-17.00. Lördag-söndag 08.00-15.00
Info: Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong, helgdagar och semester. Kontrollera alltid de aktuella tiderna innan ditt besök
Hemsida
Instagram
Facebook

Det här inlägget la jag upp den 23 september 2025 på fikabloggen Robbans bästa. Du hittar det – och massor av andra härliga fikatips – under Besökta fik per landskap och i Fikakartan på min blogg.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.