Kristin Hamberg är årets konditor

Idag avgjordes tävlingen Årets Konditor på Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad på Stockholmsmässan där fyra superduktiga konditorer tävlade om den ärofyllda titeln och den som slutligen tog hem förstaplatsen blev Kristin Hamberg.

Utifrån det spännande temat ”Moderna klassiker” har de tävlande haft totalt tio timmar på sig, fördelade över två dagar. Under denna tid har de skapat fyra dekorerade tårtor, två sorters bakelser (varav en i take-away format) och två petit four-varianter (varav en frozen lollipop med Arlas filmjölk som en av ingredienserna). Poäng gavs för smak, teknik, nytänk, metod och presentation, med totalt 500 möjliga poäng. Domarna bedömer bland annat hur väl temat integrerats i både smak och visuellt uttryck. Kristins tolkning av Moderna klassiker kallad ”Barnasinnet”, där mormors sommartårta och grilla marshmallow i glöden samsades med smaker av filmjölk och nyplockade bär till svartvinbärssaft i bersån, tog hem segern i årets tävling.  

Juryns motivering lyder: ”Med skarpt öga för detaljer och kreativ säkerhet lyfter årets vinnare moderna klassiker till ett uttryck som är både lekfullt och elegant. Skuggspel och stilla vingslag väcker barndomsminnen till liv och gör varje kreation lika drömskt fjäderlätt som självklar. Vinnare av Årets Konditor 2025, tillika svensk mästare för professionella konditorer är Kristin Hamberg.”

Resultat Årets Konditor 2025
1. Kristin Hamberg, Socker Sucker, Stockholm
2. Erika Rinzén, Nya Konditoriet, Umeå
3. Andreas Modd, Haymarket by Scandic, Stockholm
4.
Carolina Filipson, Scandic Laholmen, Strömstad

Kristin Hambergs tävlingsbidrag:

Juryn i Årets Konditor 2025

Juryordförande: 
Kasper Kleihs

Metodjury: 
Frida Leijon
Tony Olsson
Isabella Westergren

Smakjury: 
Daniel Roos
Mattias Ljungberg
Linda Dahl
Magnus Johansson
Anders Oskarsson
Hilma Strömberg
Per Klein
Christer Lundin, Arla
Johan Landerhjelm, KåKå

Expertkommentatorer under tävlingen:
Kasper Kleihs
Elisabeth Johansson

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer (SBK)
Foto: David Thunander

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.