Bus eller godis – spana in 20 skrämmande bakverk

Pumpor, spöken och monster dyker upp lite varstans just nu, i skyltfönster, på kafédisken och kanske till och med hemma i köket! När mörkret faller och små utklädda varelser går från dörr till dörr med sitt ”bus eller godis!”, då vet man att Halloween är här. Under de senaste femton åren har Halloween vuxit sig riktigt stark i Sverige, inte minst tack vare butikskedjorna som tagit tillfället i akt att fylla hyllorna med godis, dekorationer och orangea pumpor i alla storlekar.

Men när firas egentligen Halloween? Högtiden har sina rötter i Irland, där den kallades All Hallows’ Eve, aftonen före Allhelgonadagen den 1 november. Traditionen följde med de irländska immigranterna till USA på 1800-talet, där den så småningom utvecklades till en lekfull högtid för barn. I Sverige sammanfaller Halloween delvis med Alla helgons dag, som alltid infaller den första lördagen i november, en dag till minne av de döda. Även om de två högtiderna skiljer sig åt, finns ett gemensamt tema, att hedra de döda och reflektera över livets förgänglighet. Halloween har dessutom kommit att markera övergången mellan sommar och vinter, en modern tolkning av våra gamla skördehögtider.

Pumpan, med sitt fladdrande ljus inuti, symboliserar just den övergången mellan ljus och mörker. På Instagram märks det tydligt att Halloween fått fäste även i fikavärlden. Flödet fylls av knasiga, roliga och vackra skapelser, pumpor i marsipan, spöklika tårtor och små monster av choklad. Jag har valt ut 20 härliga bilder från bagerier och konditorier runt om i landet, en blandning av kreativitet, humor och hantverksskicklighet. Så luta dig tillbaka, njut av inspirationen och låt dig svepas med i den höstliga Halloweenstämningen🎃👻

Spaaks konditori, Tumba/Stockholm.
Linds bageri, Mjölby.
Leijon stenugnsbageri & konditori, Uppsala.
Landings konditori, Uppsala.
Schillströms hantverksbageri, Bålsta.
Thimons konditori och bageri, Nässjö, Aneby, Jönköping.
Lundbergs konditori, Gröndal, Älvsjö/Stockholm.
Söderbergs bageri, Telefonplan/Stockholm.
Broqvist konditori, Växjö.
Feldts på skolberget, Oskarström
Konditori Bivur, Köping.
Konditori&, Eslöv och Höör.
Bageri 96°, Västervik.
St Jakobs Glasvasen, Malmö central.
Björns konditori, Vellinge.
Tössebageriet, Stockholm
Ritz konditori, Vaggeryd/Skillingaryd.
Konditori Napoleon, Jönköping
Jennies bakery, Karlshamn
Patisseriet, Lund.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.