Fikatips: Vismarlövs cafè & bagarstuga

Det finns platser som lyckas fånga både själ och hjärta redan vid första besöket. Platser där tiden saktar in, där kaffet doftar hembakat och där man känner sig mer som en gäst i någons hem än som kund. En sådan plats är Vismarlövs café & bagarstuga, beläget mitt på den skånska landsbygden i lilla Vismarlöv, i Hyby socken. När du svänger in längs vägen som leder fram till gården möts du av doften av nybakat bröd som sprider sig från den gamla bagarstugan. Här känns historien närvarande, men livet pulserar fortfarande i varje hörn.

En dröm byggd på återbruk och kärlek till det gamla
Huset som rymmer caféet började byggas 2008, och redan från start satte grundaren Carina Levin sin personliga prägel på varje detalj. Det mesta av byggmaterialet kommer från rivna gamla hus i trakten, ett vackert exempel på återbruk långt innan det blev trendigt. Även inredningen består av gamla möbler, porslin, textilier och antikviteter som Carina samlat på sig under många år. När portarna öppnades i juli 2010 var drömmen tydlig, att skapa en samlingsplats för människor, unga som gamla, där man kunde sitta ner i en genuin miljö, njuta av kaffe ur gammalt porslin och äta hembakat bröd bakat i den egna stenugnen. Sedan dess har caféet vuxit och blivit ett älskat utflyktsmål för både skåningar och långväga besökare.

Fika bland blommor, höns och doften av nybakat
Under vår och sommar öppnas dörrarna till den stora trädgården, en blommande oas där gästerna kan slå sig ner bland rosor, fruktträd och prunkande buskar. Här finns flera små “grönskande rum” att välja mellan, och för den som vill ta fikastunden till en mer avskild plats går det utmärkt att låna en fikakorg och promenera bort till dammen. På vägen möter man kanske ett par nyfikna höns som spatserar fritt över gårdsplanen. Trädgården är en upplevelse i sig. Den är lika mycket en del av cafébesöket som kaffet och bakverken, en plats där fågelkvitter blandas med doften av nybakat, där barn springer barfota i gräset och där man gärna sitter kvar lite längre än planerat.

Ett sortiment där det klassiska alltid har en plats
Hos Vismarlövs café & bagarstuga är det de klassiska bakverken som regerar, och det med stolthet. Här finns allt som hör ett riktigt svenskt kaffebord till: Budapestbakelser, kladdkakor, cheesecakes, nöttoppar, kokostoppar, wienerbröd och kardemummabullar, klassiker som aldrig går ur tiden. Utöver det söta serveras varje dag soppa och matiga smörgåsar, bakade på caféets eget stenugnsbröd. Under sommarhalvåret lockar dessutom deras egen mjukglass, som snabbt blivit en favorit bland både stora och små, gärna toppad med färska bär. För den som vill ta med något hem finns en välsorterad butik med både bakverk och produkter från den egna tillverkningen, marmelader, saft, senap och honung från gårdens egna bikupor. Och förstås den skånska stoltheten spettekakan, som bakas för hand i Vismarlövs eget spettekaksbageri, ett hantverk som både doftar tradition och stolthet.

Bröd bakade med omsorg och känsla
Utbudet av matbröd varierar från dag till dag, men några favoriter finns alltid: Bedens grova, Hazienda, fruktbröd, hybybröden, levinbröd och Franks bröd. Därtill kommer säsongsbröd som tomatbröd, morotsbröd, äppelbröd, rödbetsbröd och till jul det klassiska vörtbrödet. Många av bröden bakas på gamla kulturspannmål, vilket ger både smak och karaktär. Det händer även att bageriet överraskar med valnötsbröd, gammaldags sirapslimpa, italienskt bondbröd, kavring eller olivbröd, allt efter bagarnas känsla och inspiration för dagen.

Honung från den egna bigården
Vid sidan av bröd och bakverk finns även en annan guldklimp, den egna honungen. På gården finns 18 bisamhällen som producerar underbart doftande rapshonung, både fast och flytande. Honungen säljs i olika storlekar och är helt naturlig, utan tillsatser, en smak av skånsk sommar på burk.

En plats man alltid längtar tillbaka till
Det finns något genuint och ovanligt äkta över Vismarlövs café & bagarstuga. Kanske är det den lantliga gården med sin prunkande trädgård, de vackra gamla möblerna och Carinas handvävda textilier. Kanske är det doften av nybakat som möter en redan på gårdsplanen eller känslan av att allt här är skapat med omtanke och kärlek. Men framför allt handlar det om människorna, om Carina, som en gång förverkligade sin dröm om ett café där gemenskap och hemtrevnad står i centrum, och om alla de besökare som återvänder år efter år för att fika, samtala och bara stanna upp en stund i en miljö som andas lugn, charm och genuin skånsk gästfrihet.

Oavsett om du bor i Skåne eller bara är på besök, gör en utflykt ut på landet och låt tempot sjunka. Njut av en kopp kaffe, en bit Budapestbakelse och den stilla känslan av ro som långsamt infinner sig.

❀Varmt välkomna❀

Vismarlövs cafè & bagarstuga
Adress: Eksholmsvägen 357, Klågerup (cirka 27 km från Malmö)
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Tisdag-söndag 07.00-17.00
Info: Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong, helgdagar och semester. Kontrollera alltid de aktuella tiderna innan ditt besök
Hemsida
Instagram
Facebook

Det här inlägget la jag upp den 24 oktober 2025 på fikabloggen Robbans bästa. Du hittar det – och massor av andra härliga fikatips – under Besökta fik per landskap och i Fikakartan på min blogg.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.