Bus eller godis – spana in 20 skrämmande bakverk

Pumpor, spöken och monster dyker upp lite varstans under den här perioden på året och vid mörkrets inbrott knackas det på dörrar och små utklädda varelser utropar ”bus eller godis”. De senaste tolv-femton åren har Halloween vuxit sig stark i Sverige, ivrigt påhejad av affärskedjorna.

Men när firar man egentligen högtiden? Halloween kom till USA på 1800-talet med immigranter från Irland – där den kallas för All Hallows’ Eve – som infaller dagen före All Saints Day, den 1 november. Dess popularitet växte i USA och utvecklades efter hand till barnens högtid.

I Sverige sammanfaller högtiden med alla helgons dag – en dag till minne av de döda. Alla helgons dag infaller första lördagen i november och Halloween den 31 oktober. Båda högtiderna kan dock kopplas samman som högtider som tematiserar de döda och döden. Halloween har också fått markera slutet på sommaren och vinterhalvårets början. Ett tecken på detta är pumpan, som ges människogestalt med ett brinnande ljus i huvudet. På detta sätt finns en närhet till de skördehögtider och marknader vi har haft i Sverige.

På Instagram flödar det av knasiga, roliga, vackra och coola bilder på pumpor, spöken och skräckfigurer och jag har valt ut 20 stycken foton från bagerier och konditorier runt om i landet, så håll till godo!

Berglunds bageri, Kungsgården
Lundbergs konditori, Gröndal, Älvsjö/Stockholm
Linds bageri, Tranås, Mjölby, Åtvidaberg, Linköping, Finspång, Motala
Söderbergs bageri, Telefonplan/Stockholm
Johannas choklad, Kalmar
Kosterheds konditori, Solna
Konditori & café Madame, Gävle
Chapmans konditori, Göteborg
Nya Jonssons bageri och konditori, Funäsdalen
Falu bröd & patisserie, Falun
Broqvist konditori, Växjö
Haga tårtcompani & bageri, Stockholm
Konditori Bivur, Köping
Thimons konditori och bageri, Nässjö och Aneby
Portens bageri, Göteborg
Ritz Conditori och bageri, Sölvesborg
PM & Vänner – Bröd & Sovel, Växjö
Panem, Stockholm
Konditori&, Eslöv och Höör
Olof Viktors, Glemminge

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.