Förra året vid den här tidpunkten tipsade jag om en bra app och sajt där du kan finna lokala producenter av mat och dryck och i och med att det nu är högsäsong på gårdarna runt om i landet så kommer här en uppdatering.

Se till att stötta gårdsbutikerna genom att köpa chark, bröd, mejeriprodukter, frukt och grönt samt övrigt från dem så kommer du direkt märka vilken skillnad det är på smaken. Det stavas kvalité. Det är bra råvaror, det är närproducerat och de är inte fullproppade med tillsatser. Sensmoralen är att bra produkter tillverkade av schyssta råvaror inte är dyrt, det är skräpprodukter som är billigt.

Foto: Peter F för Unsplash
Foto: Peter F för Unsplash

Många gårdar har även djur som man kan titta på – vilket brukar vara ett uppskattat inslag för barnfamiljer och vissa gårdar bedriver även caféverksamhet.

Mathantverk drivs av Eldrimner och appen visar  knappt 1600 mathantverkare runt om i landet. Använd vägvisaren till att hitta din favoritgård eller till att planera en hel semester i smakernas tecken.

Gårdsnära hjälper dig att hitta 789 stycken lokala producenter av mat och dryck i hela Sverige. Alla producenter på Gårdsnära är märkta med etiketter som beskriver vad producenten erbjuder. Söktjänsten fungerar på nätet men jag finner dock ingen app för Gårdsnära. I övrigt så laddas appen för Mathantverk ned via App Store eller Google Play.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.