Är jag för tidigt eller för sent ute med semlor?

Det råder fortfarande en skön och avkopplande semesterfeeling där stress och hets känns främmande och där solen fortfarande värmer så där behagligt skönt som den kan göra i augusti. I år har jag mestadels semestrat hemma i Stockholm, till skillnad mot förra sommaren då jag tillbringade 2,5 månader i Östergötland, och då passat på att besöka en hel del kaféer runt om i stan.

Många bagerier/konditorier har som brukligt stängt under juli men långt ifrån alla så det har även blivit en del besök hos dem. Annie och jag har bland annat provat Lillebrors egentillverkade glass som de började experimentera med redan förra året men där de först i år börjat sälja från bageriluckan på Rörstrandsgatan. Omdömet är otroligt god glass som jag varmt rekommenderar. Att ägaren Stefan Berg med kollegor tillhör Stockholms mest innovativa och kreativa råder knappast någon tvekan om. Allt är gott hos dem. Att de dessutom besitter stor snickarglädje gör ju inte saken sämre! Brödkarusellen som jag tidigare skrivit om är ju ett stycke konstverk.

Retrokaféet Älskade Traditioner har öppnat efter en längre tids renovering. Det mesta är som förut så du behöver inte vara orolig att de fått hybris och blivit Ikea-fantaster! Du måste testa deras freakshakes med extra allt. Knasigt, Instavänligt och du, lämna kalorimätaren hemma!

Jag gillar klassiska bakverk men många av våra klassiker säljs numera inte överallt. Kanske är det tillgång och efterfrågan som styr men även tidens anda. Vem beställer exempelvis en schartwaldstårta numera? När jag var bagarlärling på Tössebageriet för ett par år sedan så kommer jag väl ihåg att konditorerna brukade baka den klassiska schartwaldstårtan på beställning. Ett annat bakverk är Oscar II som Annie och jag brukar beställa på Gunnarssons när vi är där – mandelmaräng, varvade med smörkräm och täckt med rostade mandelspån. Sååå gott!

Jag älskar Artipelag och det är underbart att gå längst träbryggorna och sedan sakta men säkert vandra genom skogen upp till kaféet. De har grymt goda bakverk som jag verkligen kan rekommendera. Dessutom är det ett av få fik i Stockholm där jag noterat att de har tre olika typer av bryggkaffe; mörkrost, mellanrost och ett fruktigare, att välja mellan. I regel brukar vi konsumenter ta bryggkaffe från en kanna/behållare med en sorts kaffe. Men på Artipelag erbjuder man kunden fler alternativ för samma pris. Mycket bra.

Ett mysigt fik som jag tidigare skrivit om är Villagatan 1 i Gustavsberg. Det är underbart att sitta i deras trädgård och njuta av alla blommor. Runt 50 stycken olika dahlior har ägarinnan Anette Gullmander hittills hunnit samla på sig. Allt bakas på plats med mycket kärlek.

I torsdags öppnade Enskedeparkens bageri efter ett par veckors välbehövlig semester. Häromdagen var Annie och jag och tog en fika i ”Parken” tillsammans med delägaren Jarl ”Jalle” Tungelstedt. Deras briocher är ju så jäkligt goda och bra. Igår hade de en sort med äpplen, en med dulce, en med vit choklad och röda vinbär samt en brioche med hallon och blåbär. Och då slank det även ned en knäckig och supergod kardemummabulle. Så här års är ”Parken” en dröm, goda bakverk i en naturskön miljö. Efteråt gick Annie och jag till dahliaträdgården som ligger två minuters promenad därifrån – ett måste för alla blomsterälskare.

I juni skrev jag ett inlägg om sommarsemlor på vift och att det runt om i landet under den varmare årstiden produceras somriga semlor med exempelvis jordgubbar eller hallon som fyllning. Men jag har även noterat en del bagerier som erbjudit vanliga semlor under kortare perioder. Ur led är tiden, eller? Det är inte helt ovanligt att bagerier får semmelbeställningar av företag även under perioder när det inte råder ”traditionella” semmeltider. Får man en beställning brukar många bagerier då passa på att göra några extra semlor som sedan säljs i butiken. Och när det väl händer, och jag noterar det på exempelvis Instagram, så brukar jag i regel vara snabb att få mig en semla då jag älskar detta bakverk. Frågan är då – är jag för tidigt ute eller för sent ute med semlor? Och du, snart är det november och då vet vi att produktionen av saffranssemlor kommer igång så smått. Visst längtar du?

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.