Anders Oskarsson från Nilssons konditori i Oskarshamn kammade hem titel Årets konditor 2015 inför en entusiastisk och högljudd publik på Stockholmsmässan. Min gissning inför tävlingen gick hem då jag trodde att Anders Oskarsson (etta), Frida Leijon (tvåa) samt Anicka Larsson (trea) skulle göra upp om medaljerna (övriga finalister var Weilu Wang och Diana Lund) och att Anders skulle stå som slutsegrare. Tävlingen som pågått i två dagar delades in i fyra moment: två olika praliner, en tartelette, en våningstårta med minst tre våningar samt ett klassiskt bakverk i ett modernt utförande.
Anders Oskarssons vinnande tävlingsbidrag:
Tårta: Balette siluette. Svartvinbärstårta med kardemumma, brynt smör, gräddfil och havre.
Tartalette: Svansjön. Hasselnöt och pärontartalette med ingefära, citron, grön shisho och vitt te.
Chokladpraliner: Havtornstryffel med salt kola och hasselnötscrisp. Rödvinbärsganache med hallon och långpeppar.
Hemligt bakverk: Mini prinsesstaco med krämig vaniljgrädde, skogshallongele, smörbrynt mandelmassa och citrongryn
Juryn var enig och motiveringen löd:
”Årets Konditor 2015 har utifrån årets tema Show off visat ett innovativt och mästerligt hantverk på samtliga sina bakverk. De minutiösa förberedelserna visar sig i en elegans och fantastisk precision in i minsta detalj. Med årets extremt starka startfält visar vinnaren ett hantverk av sällan skådat slag!”
Årets konditor 2014 Sara Hultberg väntar på att få lämna över konditorrocken till Årets konditor 2015 Anders Oskarsson.
Diana Lund, Dessert & Choklad Stockholm
Weilu Wang, Prince Philosopher
Weilu Wang, Prince Philosopher
Weilu Wang, Prince Philosopher
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Anders Oskarsson, Nilssons Konditori
Frida Leijon, Güntherska Hovkonditoriet
Om du vill spana in några tävlingsrecept så kan du göra det här.
Skriv ett svar