Stort grattis till Kalle Bengtsson som idag vann titeln Årets Konditor som gick av stapeln på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. Startfältet var stentufft med idel duktiga konditorer och jag lyckades faktiskt även i år gissa rätt på samtliga medaljörer. Årets tema var natur och tävlingen bestod av tre delmoment; en tårta med minst tre våningar, tre sorter petit fourer och ett hemligt moment.
Kalles vinnarbakverk
Tårta: ”Insjön” Granolabotten fylld med vanilj- och blåbärsbavaroise, blåbär- och flädergelé, citronkräm med brynt smör. Glaserad med blåbärsglaze och dekorerad med en elegant trollslända i socker.
Petit fourer: ”Svamp” Fylld med bland annat citron och brynt smörkräm. Doppad i citronjuice och vit choklad. Bakelsen efterliknade en svamp och hatten var gjord i choklad.
”Skogshallon” Hallonknäck som bas med ett chokladlöv ovanpå. Toppad med hallonkräm, hallonpannacotta och ett hallon fyllt med nyponroskräm. Dekorerad med kvistar av choklad.
”Näckros” Svartvinbärskaka fylld med svartvinäbärsgelé dekorerad med maräng, choklad och yuzukräm föreställande en näckrosblomma.
Bakelse: ”Stenen” Pecannötsmousse fylld med bland annat marsipan, brownie och havtornskola. Dekorerad med tunnskurna chokladsnurror, brynt mandelmassa, inkokt havtorn och krasse i form av en björkstubbe.
Slutresultat
1. Kalle Bengtsson, Gothia Towers
2. Josefin Gauffin, Tössebageriet
3. Joel Lindqvist, Mat- och chokladstudion
4. Linda Magnusson, Margaretas Bröd & Bakverk och Liv Sandberg, Liv Sandberg Cake Art
Det är branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer som utser Årets Konditor och tävlingen arrangeras under Bak- & Chokladfestivalens två första dagar.
Skriv ett svar