Baka med surdeg – varför tar det sån tid?

Hem Bröd Baka med surdeg – varför tar det sån tid?

Har surdegsbakning någonsin varit så populärt som det är nu i Sverige? Antalet personer som bakar surdegsbröd hemma verkar stadigt öka och grupper på Facebook som exempelvis Surdegsbagarna har full aktivitet. Och även kurser som bagerier arrrangerar med jämna mellanrum har en strykande åtgång.

Nu krävs det lite planering när man bakar med surdeg men jag lovar att det är värt det för när du väl hittat rutinerna så kommer belöningen i form av ett smakrikt och nyttigt bröd.

Bagaren Mattias Lindbäck från Rådmansö bageributik har tidigare haft med två inlägg här på bloggen Mattias tycker till om surdegsbröd samt Forntiden är framtiden – om kulturspannmål och hantverksmjöl.

Här kommer Mattias tredje inlägg – Varför tar det sån tid?

Matintresset hos folk har ökat och fler och fler vill laga mat från grunden. Mat med schyssta ekologiska råvaror, gärna närproducerat och allt detta är väldigt roligt tycker vi.

Men att tillaga en hamburgare på högrev från den lokala bondens kossor för att sedan placera den i ett hamburgerbröd proppat med tillsatser producerat av ett stort industribageri, eller att laga en soppa på grönsaker som du själv odlat i din trädgård och servera den med ”pain riche” du köpt i plastpåse i affären blir nästan motsägelsefullt. Om vi nu lägger ned tid och omtanke på maten vi tillagar, varför då inte även lägga tid på brödet vi äter?

Du kanske har bestämt dig för att börja baka med surdeg. Du vill kunna servera ett bröd som du vet exakt vad det innehåller och som du gjort själv. Dels för att det känns så otroligt bra och dels för att fördelarna med äkta surdegsbröd är stora, både hälsomässigt och ekonomiskt. Du kollar nätet och diverse bakböcker och då uppstår frågan, ska det behöva ta så lång tid och vara så krångligt att baka surdegsbröd?

Rådmansö bageri-klassikern Åkerö. Bakad på vete, fin råg, surdeg och salt.

Surdegsbakning omgärdas ofta av ett hokus pokus och ett virrvarr av mängder, siffror och temperaturer. De flesta recept och böcker skrivs nog inte med illvilja men istället för att det blir enkelt så blir det en björntjänst för hemmabagare. Du kan följa ett recept till punkt och pricka och så blir det ändå inte bra. Sanningen är att surdegsbakning är ett hantverk.

Om du struntar i att köpa sterilt och livlöst mjöl från stora industrikvarnar och istället använder dig av ekologiskt, hantverksmässigt malet, tillsatsfritt och gärna stenmalet mjöl från en mindre kvarn. Då har du en levande råvara som kräver omsorg men som även kommer att underlätta bakningen för dig.

Ett hantverksmjöl innehåller mer vitaminer och mineraler och även ett bättre gluten som din mage kommer jubla över. Dessa mjölet har ofta en hög vattenupptagningsförmåga och mår bra av minimal bearbetning. Detta betyder att din arbetsinsats för att få ett bröd blir liten. Det du behöver göra är blanda ihop en deg, forma ett bröd, kasta in det i kylen, ta fram det nästa dag, slänga in det i ugnen och sedan ta ut det där ifrån.

Men tiden då? Det tar några dagar att starta en surdeg och ett antal misslyckade försök innan du är igång men sen är du fast. Du kommer inte vilja äta något annat bröd och du kommer ständigt ha degar på jäsning i kylen.

Största delen av tiden från det att du blandar degen tills brödet är färdigt gör du inte ens något. Brödet ligger i kylen, jäsningen börjar avta, smaker börjar utvecklas, ämnen som annars hindrar kroppen för att ta upp näringen som finns i spannmålet börjar brytas ned. Allt detta sker av sig självt och det är tiden som gör surdegsbrödet till en fantastisk produkt.

Detta är inte magi, det är logik. Surdegsbakning är mer logiskt än man tror, våga bara släppa blicken från receptet och kolla ner i degen. Våga lite på din känsla och våga misslyckas.

Ät äkta surdegsbröd och må bra❤
Mattias

Avslappnad pose med Mattias😉
.
Rådmansö bageributik
Butik:
 Lågarövägen 1, Södersvik
Tel: 072-526 06 00
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
.
Vintertid Bröd & Must
Medan bageriet i Södersvik går i vinteride så öppnar vi dörrarna i Norrtälje. På Billborgsgatan 8 (mitt emot biblioteket) har vi öppet tre dagar i veckan, denna gång tillsammans med Norrtelje Musteri. Så ni kommer kunna fortsätta äta äkta surdegsbröd som är näringsrikt, närproducerat, ekologiskt, hantverksbakat och – självklart – gott!
.
Från och med vecka 2, 2020
Torsdagar: 8-17
Fredagar: 8-17
Lördagar: 9-15

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.