VM i konditori – resultat

Hem Aktuellt VM i konditori – resultat

Det blev dessvärre inga medaljer för det svenska konditorlandslaget när världsmästerskapen (Coupe du Monde de la Pâtisserie) avgjordes i går i Lyon. Det är tredje gången Sverige kvalificerat sig till VM. 1995 och 2015 kom man sjua och i år blev det en elfte plats bland 22 deltagande länder. Desto roligare är det att informera om att Sverige fick pris för bästa innovation med skulpturerna, grymt bra jobbat. Det svenska konditorlandslaget består av Maria Grave (Margaretas Bröd & Bakverk), Lina Östberg (Dessert & Choklad Stockholm) och Ronny Latva (RC Chocolat). Lagledare är Tony Olsson (Kåkå) och coach är Martin Isaksson (Chokladfabriken).


Foto: Cimon Lundberg

Guldet gick till Frankrike, silvret till Japan (för tredje gången i rad) och bronspengen gick till Schweiz. Jag satt och kollade på en livestream och när det förkunnades att Schweiz kammat hem bronset utbröt vild glädje bland konditorerna. De dansade och tjoade som om de vunnit guld. När sedan speakern ropade upp Japan som tvåa så klev tre molokna japaner upp på podiet. Inte en min, inte ens en tillstymmelse till leende, bara neutrala och nästan uttråkade!

1. Frankrike
2. Japan
3. Schweiz
4. USA
5. Belgien
6. Malaysia
7. Sydkorea
8. Storbritannien
9. Singapore
10. Danmark
11. Sverige
12. Taiwan
13. Argentina
14. Algeriet
15. Mexiko
16. Indien
17. Tunisien
18. Chile
19. Marocko
20. Indonesien
21. Brasilien
22. Egypten


Foto: Svenska Konditorlandslaget

Tävlingen genomfördes för första gången 1989 och arrangeras vartannat år och av de 14 genomförda tävlingarna har Frankrike vunnit hela nio gånger. Utöver Frankrike är det enbart Japan, USA, Spanien, Holland, Italien, Belgien, Canada, Schweiz, Luxemburg och Österrike som tagit medaljer under dessa 14 tävlingar. Och då har länder som Österrike, Luxemburg och Canada ”enbart” tagit en medalj genom åren. Man kan gott och väl säga att det krävs något alldeles extraordinärt om något annat land utöver de som jag räknat upp skall blanda sig i toppstriden.

Känslan är att man kommit längre gällandes tävlingar inom mat där det verkar vara fler länder som har chans att slåss om de ädlaste valörerna. Jag kan ha fel på den punkten men det är som sagt min känsla för dagen.


Sveriges innovation ”Fashion”. Riktigt stiligt. Foto: Svenska Konditorlandslaget

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.