Dagens besök på Sveriges Bageri & Konditorimässa

Hem Bagerier Dagens besök på Sveriges Bageri & Konditorimässa

Idag fick jag trevligt sällskap till bageri- och konditorimässa av Per-Olof Henriksson, bagarmästare på Gateau. Vi har känt varandra ända sedan mitten av 90-talet då han jobbade på NK Bageri. Vi tog pendeln till mässan och fick även sällskap av Martin Isaksson, ägare och grundare av Chokladfabriken. Det primära för oss var att kolla in Mattias Wallmark och Gabriel di Grado som var dagens två tävlande i Årets Bagare. Spana in Mattias på video-snutten och läs vidare om tävlingen.

IMG_8552edited

Under tre dagar, i heat om två bagare, gör sex stycken bagare upp om titeln Årets Bagare, tillika Svensk Mästare i bageri 2014. Under totalt sex timmar bakar finalisterna 150 bröd vardera som sedan bedöms av en jury. Finalisterna tävlar i sju olika delmoment: vanliga baguetter(20st), freestyle-baguetter(20st), kuvertbröd(40st), croissanter(20st), pain au chocolat(20st), vetebullar med kanel(20st) och matbröd(10st). Den nyinrättade tävlingen Årets Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Finalisterna i Årets bagare är:

  • Tobias Henke, Taverna Brillo, Stockholm
  • Martin Andersson, Nilssons konditori, Oskarshamn
  • Alexander Grave, Margaretas bröd & bakverk, Mölndal
  • Mattias Wallmark, Lundbergs konditori, Stockholm
  • Adam Söderström, Bageri Petrus, Stockholm
  • Gabriel di Grado, Spånga konditori/Bullar & Bröd, Stockholm

I torsdags tävlande Adam Söderström och Tobias Henke.
collage

Och idag fredag tävlade Mattias Wallmark………

IMG_8568editedIMG_8620edited

…….och Gabriel di Grado.

IMG_8576edited IMG_8627edited

Moa Brink som tillhör juryn såg till att allt gick rätt till. Övriga i juryn är Håkan Johansson, Johan Sörberg, Jan Hedh, Tony Olsson och Magnus Johansson.

IMG_8614edited

På lördag tävlar Martin Andersson och Alexander Grave och prisutdelning sker samma dag klockan 15.00. Må bäste man vinna (för tyvärr är det bara män bland finalisterna).

Pelle (Per-Olof Henriksson) och jag var här i ett par timmar och hann med att smaka oss igenom en hel del godsaker. Antalet gäster var något färre idag jämfört med gårdagen men jag gissar att det blir en hel del folk på lördag. Mässan som sådan tycker jag var helt okey men jag noterade en del saker som skulle kunna bli bättre till nästa år (jag är nog lite yrkesskadad med min bakgrund från evenemangssidan).

Här kommer lite fler bilder som jag tog med min iPhone då vi gick runt bland alla montrar på mässan.

IMG_8655edited IMG_8648edited IMG_8587edited collagecollage collage collage collage collage collage

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.