Dagens recept: Handpajer med äpple, rosmarin & vit choklad

Hem Dagens recept Dagens recept: Handpajer med äpple, rosmarin & vit choklad

En blogg som jag sneglade på när jag började blogga sommaren 2013 var Made by Mary som drivs av Maria Strömberg Bååth. Jag tyckte hon hade stilfulla foton och härliga recept varvat med bra texter och så tycker jag det ser ut än idag.

Att blogga kan låta enkelt för vissa men alla som lever med en bloggare eller som känner någon som bloggar vet att det upptar en hel del tid. Att ha en kontinuitet och tydlighet med bloggen är av vikt och det har Maria som tillhör eliten i landet när det kommer till foto, styling och komposition av mat och recept.

j4a6060_553b7f0fe087c3752c37e27b

Hennes meritlista är diger och i höstas fick jag även äran att träffa henne då vi båda vann priser på nordens största matbloggsgala, Matbloggspriset.

Maria vann för bästa foto (hon har även vunnit Stora Matbloggspriset i kategorin ”Bästa Bak- & Dessertblogg 2013” samt ”Folkets Val 2013). Linda Hörnfeldt på Better Bloggers spelade in en podcast med Maria i december som jag varmt rekommenderar dig att lyssna på. Dagens recept är handpajer med äpple, rosmarin och vit choklad och i vanlig ordning spar jag allt i receptbanken.

untitled2untitled3

Handpajer med äpple, rosmarin & vit choklad (ca 20 små handpajer)

Pajskal
✽ 5 dl vetemjöl
✽ 1/2 tsk salt
✽ 225 gram (ca 1 cup) kallt osaltat smör, skuret i små träningar
✽ 75 ml/5 msk iskallt vatten (1/4 cup)

Fyllning
✽ 3 röda äpplen med skal (ca 350-400 gram) skuren i mindre kuber saft och skal av 1 lime
✽ 0,5 dl råsocker/demerarsocker
✽ 1 msk finhackad färsk rosmarin
✽ 1 msk majsstärkelse
✽ 30-40 gram vit choklad, finhackad

Pensling
✽ 1 ägg
✽ Råsocker/demerarsocker

Så här gör du

Pajskal

Mät upp mjölet på bakbordet och blanda väl med salt. Ta fram det kylskåpskalla smöret och tillsätt ungefär 1/4 del av smöret. Arbeta in det genom att använda en degskrapa (eller motsvarande) och hacka samman smör och mjöl. När smör och mjöl hackats samman, tillsätt resterande smör en fjärdedel i taget tills allt smör är inarbetat och degen är smulig. Tillsätt det iskalla vattnet och använd händerna och deskrapan för att snabbt arbeta ihop degen. Obs! Överarbeta inte degen. Dela upp i två jämnstora tillplattade bollar och slå in i plastfolie. Låt vila i kylskåp i minst 2 timmar.

Fyllning

Blanda alla ingredienser utom majsstärkelsen i en tjockbottnad kastrull, värm på medelhög värme. Låt koka ihop tills äpplena börjar bli mjuka. Tag ca 2-3 msk av vätska från kastrullen och blanda tillsammans med majsstärkelsen i en liten skål. Drag kastrullen från plattan och häll under konstant omrörning ner redningen i kastrullen. Fortsätt röra om tnågra sekunder tills det tjocknar och låt sedan stå och svalna.

Pajerna

Sätt ugnen på 200 grader och mjöla bakbordet med generöst med mjöl, använd gärna en bakborste för att få ett jämt lager. Placera en av degbitarna från kylskåpet på den mjölade ytan och mjöla degens ovansida. Kavla försiktigt ut degen från mitten och utåt tills den är tunn ca 3 millimeter tjock. Se till så att degen inte fastnar i bakbordet genom att kontinuerligt rotera den och fortsätta mjöla om det behövs.

Använd en kakutskärare i önskad storlek, jag använde en på 7,5-8 cm, mjöla undersidan lätt och skär sedan ut jämnt antal med utskärare. Placera hälften av dem på en bakpappersklädd plåt och vispa upp ägget i en liten skål. Pensla ca 1 cm runt om kanten och klicka sedan ut en knapp matsked på varje pajskal och strö därefter lite vit choklad på toppen. Lägg ett av de utskurna pajskalen ovanpå det första med fyllning och försegla kanten genom att trycka til med yttersta delen av en gaffel. Ställ in plåten i kylskåpet och fortsätta göra detsamma med den kalla degen i kylskåpet.

När plåt nummer 2 är klar, ställ in den i kylskåpet och ta ut nummer 1. Pensla småpajerna med uppvispat ägg, strö råsocker på toppen och skär ut tre små ”lufthål” i pajerna. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills de är gyllenbruna och spröda, ta ut och låt svalna på galler. Upprepa sista momenten med plåt nummer två.

Njut!

made-by-mary-224x300

Blogg: Made by Mary
Drivs av: Maria Strömberg Bååth
E-post:
 Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Pinterest: Här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.