Dagens recept hämtar jag från matinspiratören Hanna Göransson som driver bloggen Hur bra som helst. Hösten 2014 släppte hon kokboken Friendly Food – mat utan gluten, raffinerat socker och mjölk och Hanna medverkade då även i Nyhetsmorgon på TV4 som du kan se här. Här får du ta del av Hannas recept på kardemummaknyten med pistagefyllning, mums säger jag!
Dessa kardemummaknyten med pistagefyllning är inte bara super-mag-vänliga (glutenfria, raffinerat sockerfria, mejerifria och utan ägg) – dom är också megagoda! Och superenkla att göra. Jag vet att jag ofta skriver det i mina recept, men jag menar det också! Gott och enkelt och bra för kroppen – kan det bli så mycket bättre?
Kardemummaknyten med pistagefyllning
Ingredienser
Till ca 15-18 små knyten
✽ 1/2 msk chiafrön blandat med 2 msk vatten
✽ 2 msk bovetemjöl
✽ 2 msk kokosmjöl
✽ 1 tsk fiberhusk
✽ 1 tsk bakpulver
✽ 1 nypa himmalayasalt
✽ 3 msk kokossocker alt. sukrin gold eller annan valfri sötning
✽ 1 tsk kardemumma
✽ 1 dl valfri mjölk
✽ 2 msk kokosolja
Pistagekräm
✽ 1 1/2 dl skalade, osaltade pistagenötter
✽ 1 1/2 msk kokosolja
✽ 1 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
✽ Nypa himmalayasalt
✽ Nypa äkta vaniljpulver
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 200C.
2. Blanda chiafrön med vatten och låt stå tills du har en tjock, geléaktig massa.
3. Blanda ihop mjölk, sötning, kardemumma och kokosolja på svag värme i en kastrull.
4. Blanda alla torra ingredienser till bullarna.
5. När chiafrön blivit en tjock, geléaktig massa blandar du dom torra ingredienserna, chiagelén och mjölk – och kardemummablandingen från kastrullen till en jämnt smet. Låt stå i 5-10 minuter och svälla.
6. Under tiden gör du pistagekrämen. Om du har en mandelkvarn eller en kaffekvarn maler du dom skalade pistagenötterna i den till ett fint mjöl. Om du inte har det går det bra att mixa dom till ett fint mjöl i en hushållsmaskin eller blender. Blanda sedan pistagemjölet med kokosolja, agave sirap, salt och vaniljpulver.
7. Om bulldegen nu fortfarande är väldigt kladdig kan du pudra på lite mer kokosmjöl på den och blanda en sväng till. OBS, den ska inte vara torr, den kommer fortfarande vara något kladdig men inte så pass att den inte går att jobba med, se bilderna ovan för riktlinje.
8. Lägg sedan degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den jämnt över hela bakplåtspappret. Inte tunnare än 3 mm, då blir den svår att jobba med. Hellre att den är lite tjockare. Se bilderna för riktlinje av tjocklek. Ta av översta pappret och skär sedan ut fyrkanter i degen och lägg en klick pistagekräm på varje ruta. Vik ihop varje knyte genom att vika kanterna diagonalt mot varandra. Grädda sedan i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna på galler innan servering.
Fri från
Glutenfri, raffinerat sockerfri, utan ägg, mejerifri. Kan enkelt göras utan nötter genom att t.ex. fylla med solroskärnesmör eller hampafrösmör istället för pistagekräm.
Hållbarhet och förvaring
Förvaras sval, håller säkerligen upp till en vecka i kylskåp. Värm på för nybakad känsla. Kan även frysas.
Om du är baksugen så är det dessa du ska kasta dig över, jag lovar, du blir inte besviken. Låt det väl smaka!
—————————————————————–-
Blogg: Hur bra som helst
Drivs av: Hanna Göransson
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Skriv ett svar