Har du någon gång tänkt på var chokladen vi njuter av faktiskt har sitt ursprung? I Sverige äter vi i genomsnitt omkring fyra kilo choklad per person och år, vilket gör det rimligt att ställa krav på öppenhet och rättvisa villkor i kakaoindustrin. Trots att det kan vara svårt för oss konsumenter att få full insyn i alla led av produktionen, är det viktigt att uppmärksamma de mindre hållbara aspekterna. Det borde vara en självklarhet att de som odlar och bearbetar kakaon får rättvis betalning och arbetar under schyssta och humana förhållanden.
Även om barnarbete inom klädindustrin har varit ett välkänt problem i många år, är det mindre uppmärksammat att samma problem – och ibland till och med slaveri – fortfarande förekommer inom chokladindustrin, särskilt i vissa delar av Afrika. En av de största orsakerna är att många föräldrar har så låga inkomster att de inte kan försörja sina familjer med näringsrik mat, ge dem ett anständigt boende eller låta sina barn gå i skolan.
En omfattande studie av kakaobranschen, publicerad av National Opinion Research Center (NORC) vid University of Chicago 2020, uppskattar att omkring 1,56 miljoner barn arbetar inom kakaoproduktionen. Enligt undersökningen var 38 procent av barnen i Elfenbenskusten och 55 procent av barnen i Ghana, som bodde i jordbrukshushåll, involverade i barnarbete inom kakaodlingen. Det är också viktigt att notera att cirka 90 procent av världens kakao odlas av småbrukare.

I en artikel publicerad i The Washington Post har kakaobönder i Elfenbenskusten medgett att former av slaveri förekommer på deras plantager, men att det är mellanhänder och ansvariga aktörer som tillskansar sig vinsterna. Arbetarna själva får ytterst liten ersättning, och det har rapporterats om dagslöner så låga som 2–4 kronor, enligt en tidigare artikel i The Huffington Post. Den globala chokladindustrin är starkt beroende av kakaoleveranser från Afrika, där Ghana och Elfenbenskusten tillsammans står för cirka 50–60 procent av världens kakaoproduktion. Ytterligare 10–20 procent kommer från omkringliggande grannländer.
Den Zürich-baserade chokladtillverkaren Barry Callebaut har åtagit sig att genomföra en fullständig Human Rights Due Diligence i hela sin leveranskedja senast 2025 och att åtgärda alla identifierade fall av barnarbete. Även Nestlé och Lindt & Sprüngli har lovat att uppnå full spårbarhet i sin kakaoförsörjningskedja till enskilda gårdar innan 2025. Samtidigt publicerade forskare från universitetet i Genève nyligen en vitbok som analyserar grundorsakerna till barnarbete och drar slutsatsen att företagen inte kommer att kunna lyckas ensamma i denna strävan.
Det har gjorts vissa framsteg när det gäller att minska barnarbete på kakaoplantager, men det verkar som om företagen har stött på stora hinder. Till exempel arbetar fortfarande var tredje barn i Elfenbenskusten på familjegårdar inom kakaoodlingsområden, vilket är en förbättring jämfört med över hälften av barnen 2005. Men varför har framstegen stagnerat under det senaste decenniet? Orsakerna till den begränsade framgången är komplexa. Chokladföretagen har aldrig tidigare varit så öppna med att erkänna att barnarbete fortsatt utgör ett allvarligt problem och att de är beredda att investera resurser för att bekämpa det. Trots detta tenderar åtgärder från den privata sektorn ofta att fokusera på lättillgängliga geografiska områden, vilket leder till att mer avlägsna jordbrukssamhällen, där barnarbetsriskerna är ännu högre, lämnas utanför.
Företag tenderar även att prioritera sina egna leveranskedjor snarare än att samarbeta med branschkollegor och andra viktiga aktörer för att utveckla en övergripande och hållbar strategi. Denna företagsspecifika modell har sina begränsningar, eftersom den inte löser de systemiska utmaningar som ligger till grund för problemet. På liknande sätt stödjer regeringarna i Elfenbenskusten och Ghana ofta civilsamhällesorganisationer, men samarbetar sällan nära med utländska regeringar. Det verkar finnas både en brist på samordning och en otillräcklig förståelse bland beslutsfattarna för de bakomliggande orsakerna till barnarbete. Att endast adressera en enskild aspekt utan att ta hänsyn till de många faktorer som driver fenomenet kommer inte att ge de önskade resultaten när det gäller att minska och så småningom eliminera barnarbete.

Livets mening är att leva rätt, tänka rätt och handla rätt – det borde vara mantrat hos vissa av de stora chokladbolagens företagsvärderingar. Dubbelmoralen är stor och att blunda med ena ögat är dessvärre lönsamt och den girige lever ständigt efter mottot ”Business as usual”.
Men hur skall jag då som konsument veta vad som är rättvis och schysst choklad? Generellt anses Fairtrade-märkt choklad vara ett bättre val ur etisk synvinkel, vilket du kan läsa mer om här. Fairtrade arbetar på flera fronter för att förbättra villkoren för kakaoodlare. En central del i detta arbete är att stärka producentorganisationernas kapacitet och möjligheter att agera som en stark part i den internationella handeln. Det innefattar bland annat tillgång till samarbetspartners som kan bidra med teknisk expertis inom områden som produktivitet, kvalitet och ledarskap.
Komplexiteten ökar ytterligare av att det blivit allt vanligare att chokladproducenter tar fram egna märkningssymboler, vilket ibland kritiseras som vilseledande eller ”påhittade” certifieringar. Dessa företagsinterna märkningar är generellt sett mindre tillförlitliga, eftersom de inte granskas av en oberoende part och därmed saknar samma transparens och trovärdighet som etablerade certifieringssystem.
Märkningar såsom ”For better cocoa”, ”Cocoa Farming Program” och ”Cocoa Plan” kan mycket väl vara ett slags ”Greenwashing” inom kakaoindustrin. Det tragiska är att vissa av chokladjättarna som marknadsför ”hittepå märkningar” och som påstår att de bekämpar barnslaveri. Men med jämna mellanrum anklagas och blir stämda för just barnslaveri.

☛ Den årliga undersökningen Chocolate Scorecard är ett samarbete mellan Be Slavery Free, Macquarie University, University of Wollongong och Open University vars syfte är att belysa vad som skiljer ett företag som tillverkar ”schysst” choklad (choklad obefläckad av barnarbete, modernt slaveri, avskogning och överanvändning av jordbrukskemikalier) mot de som inte gör det.
☛ International Cocoa Initiative (ICI) är en Schweizbaserad stiftelse som förenar kakao och chokladindustrin och som tillsammans med regeringar och jordbrukare verkar för att säkerställa en bättre framtid för barn och för att motverka barnarbete.
☛ De senaste artiklarna om barnarbete inom kakaoindustrin kan du läsa på Slave Free Chocolates hemsida.
☛ Rainforest Alliance är en internationell ideell organisation som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter och där ingår uppförandekoder som bland annat innebär att man tar avstånd från tvångsarbete, barnarbete och diskriminering.
*****
I vissa fall kan det vara enklare att välja choklad från mindre, småskaliga producenter. Precis som små kafferosterier har dessa aktörer ofta god spårbarhet tillbaka till odlarna, där ägarna själva har besökt plantagerna för att försäkra sig om att arbetsförhållandena är rättvisa, arbetsmiljön god, barnarbete inte förekommer och att lönerna är skäliga.
Fortsätt gärna att njuta av choklad – men gör det med gott samvete genom att välja choklad som är producerad under rättvisa och ansvarsfulla förhållanden.
*****
Källor: Geneva School of Economics and Management (Berit Knaak and Dorothée Baumann-Pauly), The Washington Post, The Huffington Post, University of Chicago (NORC), Fairtrade Sverige

✶✶✶
Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.
Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.
Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar