Fikatips: Borgmästargården


Borgmästare Anders Lundberg (1820-1912) var känd som en klok och humoristisk man, generös och med ett starkt engagemang för Falkenberg. Han var mycket noga med sitt ämbete, allt skulle utföras på det sätt som bäst gagnade stadens invånare.

Efter studier i Lund och Uppsala tjänstgjorde han som notarie i Svea Hovrätt, var tillförordnad domhavande, vice häradshövding i Jämtland och riksdagsman. 1853 valdes han till borgmästare och stadsnotarie i Falkenberg.

Bakom de formella meriterna finner vi en makthavare med både värme och integritet. I rådhusrätten sägs det att han hade för vana att “göra långa och omständliga förhör, späckade med infall av ofta bitande och humoristisk natur”.

Falkenbergs bästa låg honom varmt om hjärtat. Särskilt vurmade han för hamnen vars stora utbyggnad han var med och genomförde. 1851 flyttade han in i övervåningen på Borgmästargården och bodde där tillsammans med hustrun Laura, som var dotter till den förra borgmästaren. De fick fem barn, och dottern Berta bodde kvar i lägenheten till sin död 1948. 

Anders Lundberg hade mycket regelbundna vanor. Precis klockan halv tio grep han den på väggen till sitt ämbetsrum hängande stora nyckeln för att gå ner på gården och tömma sin mage. Klockan tio om måndagarna började rådhusrätten och till denna tid skulle detta vara avklarat. Ve den som vid denna tid kom och hindrade honom. Då lät det: “Komma just vid denna tiden. Förstöra hela dagen. Kan man tänka sig, kan man tänka sig.”

Anders Lundberg behöll sitt borgmästarämbete fram till sin död även om han inte var yrkesverksam de sista åren. Dagen efter hans bortgång den 24 april 1912 stod det att läsa i Falkenbergsposten:

“Han efterlämnar minnet av en helgjuten personlighet, en i allo redbar och fast karaktär, öppenhjärtlig och vänsäll mot dem som kommo i beröring med honom, givmild godhjärtad och i bästa mening rättvis mot alla.”

I samma anda driver vi nu ett kafé och konditori i det hus där Anders Lundberg en gång bodde. En mötesplats med uteservering både på Storgatan och den soliga innergården. Inredd med gedigna material, möbler och porslin av kända formgivare för en borgmästare i nutid.

I köket kombineras traditionellt hantverk med nytänkande. Vi arbetar utifrån en filosofi att ta tillvara på allt och minska matsvinnet till ett minimum. Därför har vi inget fast sortiment, utan varierar vårt utbud från dag till dag beroende på säsong och tillgång på råvaror.

Till fika erbjuder vi såväl klassiskt vetebröd, kondisbitar och kakor som frasiga smördegsbakverk, tarter och moussetårtor. Allt är bakat i vårt eget bageri här på Borgmästasargården. Njut på plats med kaffe, te eller ett glas mousserande vin, eller ta med hem till kalaset eller fikarasten på jobbet. Är du allergisk så fråga oss, vi har till exempel både bröd och sötsaker från Kullagårdens glutenfria vedugnsbageri i Veddige.

Slöinge Kafferosteri förser oss med hantverksrostat specialkaffe från både Afrika och Sydamerika. Allt kaffe är ekologiskt, handplockat och varsamt rostat för att behålla det breda spektrat av smaker. För att få bästa möjliga smak är kaffet alltid färskrostat, och vi maler det strax innan bryggning. Teerna kommer från Stockholm Tea Centre, som tar sina teer direkt från plantagen för garanterad toppkvalitet. Välj mellan några noggrant utvalda sorter av svarta, gröna och örtteer.

Oavsett vad som finns på faten kan du vara säker på att det alltid finns en genuin omtanke bakom det vi gör. Precis som borgmästare Lundberg tar vi vårt ämbete på största allvar, och hoppas på det sättet kunna sprida mycket glädje till alla våra gäster i många år framöver.

✿Varmt välkomna hälsar de nya borgmästarna Tilda Lundahl och Sara Wennerström❀

Borgmästargården
Adress: Storgatan 31, Falkenberg/Halland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 08.00-17.00. Lördag 09.00-16.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.