Fikatips: Broqvist konditori

Broqvists Konditori, beläget i Växjö, är ett av Sveriges äldsta konditorier och grundades i mitten av 1860-talet av Johan och Johanna Broqvist. Innan Johan öppnade konditoriet reste han till Österrike för att göra sin gesäll. Under sin tid där skapade han en bakelse som en hyllning till den franske kejsaren Napoleon – en bakelse som vi idag känner som Napoleonbakelsen. Den ursprungliga versionen såg dock annorlunda ut än dagens. Då bestod den av fyra lager frasig smördeg, varvade med vaniljkräm och äppelmos, och toppades med sockerglasyr som marmorerats med vinbärsgelé.

År 1876 flyttade Johan och Johanna Broqvist till Växjö och öppnade sitt konditori på Kanalgatan, som idag heter Linnégatan. Efter en tid började de leta efter en bättre lokal och år 1894 gick flytten till Kronobergsgatan 14 – ett betydligt mer attraktivt läge, nära torget och residenset. I en dikt skriven av Anton Vilhelm beskrivs den nya lokalen som ”i Stenlunds nybyggda propra lokaler”, vilket vittnar om den eleganta miljö konditoriet nu huserade i.

Närheten till torget har alltid haft stor betydelse för Broqvist konditori. Efter avslutade inköp slog sig borgarfruarna gärna ner här för en kopp kaffe, medan torghandlarna värmde sig med en bit tårta efter att ha packat ihop sina stånd. Serveringen sköttes av raska unga kvinnor klädda i svarta klänningar och vita förkläden med brodyr, som med elegans tog hand om gästerna.

Interiören på Broqvist konditori var elegant och ombonad, med plyschsoffor, virkade antimakasser och vackra kakelugnar i varje rum. I den stora salen stod ett piano som bidrog till den stämningsfulla atmosfären. Kundkretsen var bred, och bland de mest prominenta gästerna fanns Huseby bruk och Florens Stephens, som ofta anlitade konditoriet. När det vankades kungliga kalas för Oskar II skickades läckerheterna från Broqvist ut till Huseby med häst och vagn – och under vintertid i släde. Konditorn följde alltid med för att personligen se till att allt gick rätt till, särskilt när den illuminerade glassen bars in i matsalen. Beställningarna kunde även omfatta krokaner, efterrätter, spunnet socker, petit fours, konfektyr och mycket mer.

År 1965 revs den ursprungliga byggnaden, och konditoriet flyttade tillfälligt till Köpmannen, i ett hus beläget vid domkyrkan. Tre år senare, 1968, återvände verksamheten till Kronobergsgatan 14. Johan Broqvist avled redan 1886, och hans änka Johanna gifte därefter om sig med Anton Vilhelm – samme man som skrev den välkända dikten om konditoriet, med de sju verserna som börjar med ”Broqvists konditori bör ingen människa gå förbi.” I dikten beskrivs i detalj vad som serverades, vilken konfekt som fanns att köpa, och att gästerna kunde njuta av både pianomusik, tidningar och något så ovanligt för tiden som en telefon till deras förfogande. Det lovades dessutom goda varor och förstklassig service till de bästa priserna.

Johanna och Johan Broqvist fick en son, Ture, som så småningom gifte sig med Minchen, en kvinna från Tyskland. Det var Minchen som tog över driften av Broqvist konditori år 1931. Genom åren har konditoriet haft många trogna stamgäster. Bland dem som brukade sitta här och begrunda livet över en kopp kaffe i sin ungdom fanns både Vilhelm Moberg och Pär Lagerkvist. Även den välkända popgruppen The Ark har tillbringat många fikastunder hos oss.

Efter Minchen tog Ture över konditoriet
– 1941 var det Johan och Dagmar som övertog konditoriet
– 1967 var det Carl-Johan och Ann-Christin som tog över
– 1999 var det de fyra systrarna Susanne, Elisabeth, Ingela och Christina Broqvist som tog över och som än idag driver konditoriet (5:e generationen)

Konditoriet är känt som Napoleonbakelsens vagga, men än idag bakas flera av de klassiska recepten från konditoriets barndom. Bland annat erbjuder vi mjölkfrallan, Smålandskringlan och vår populära citrontårta. Vår ambition är att föra arvet vidare och driva Broqvist konditori i samma anda som alltid – med omtanke, tradition och hög kvalitet.

❀Varmt välkomna❀

Broqvist konditori
Adress: Kronobergsgatan 14, Växjö/Småland
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 08.00-18.00. Lördag 08.00-16.00. Söndag 09.00-16.00
Hemsida
Facebook
Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.