Fikatips: Broqvist konditori

Bagare/konditorer från Broqvist konditori

Broqvist konditori är ett av landets äldsta konditori beläget i Växjö. Det var Johan och Johanna Broqvist som startade konditoriet i mitten av 1860 talet. Innan han öppnade konditoriet så var han nere i Österrike och gjorde sin gesäll. Han gjorde en bakelse som var en hyllning till den franska kejsaren Napoleon och som alla känner till väl som Napoleonbakelsen. Bakelsen såg dock lite annorlunda ut då än vad den gör nu. Då bestod den av fyra lager med tusenbladsdeg varvade med vaniljkräm och äppelmos, täckt med sockerglasyr som marmorerats med vinbärsgele.

Johan och Johanna flyttade till Växjö år 1876. Konditoriet öppnade på Kanalgatan (nuvarande Linnegatan) i Växjö. De sökte nya lokaler och flyttade då till Kronobergsgatan 14 (1894) med ett mycket bättre läge intill torget och residenset. ”I Stenlunds nybyggda propra lokaler”, som det står i dikten som Anton Vilhelm skrev till Broqvist konditori.

Närheten till torget har alltid satt sin prägel på Broqvist konditori. Här drack borgarfruarna sitt kaffe efter avslutade torginköp, och torghandlarna kunde värma sig med en tår när torghandeln var över och man hade plockat ihop sitt stånd. Flinka flickor i svarta klänningar och vita brodyrförkläden passade upp gästerna.

Det var plyschsoffor, virkade antimakasser, vackra kakelugnar i varje rum och i stora salen stod ett piano. Kundkretsen var omfattande bland annat var Huseby bruk med Florens Stevens en välsedd kund. Där ordnades ofta kungliga kalas för Oskar den andre då läckerheterna kördes ut till Huseby med häst och vagn och på vintern i släde. Med följde konditorn som övervakade det hela så att det gick rätt till när den illuminerade glassen bars in i matsalen. Det beställdes även krokaner, efterrätter, spunnet socker, petit fouer, konfektyrer m.m.

1965 revs fastigheten och vi flyttade en tid till Köpmannen. Huset låg vid domkyrkan. Sedan flyttade vi tillbaka till Kronobergsgatan nummer 14 år 1968. Johan Broqvist dog 1886, sedan gifte Johanna om sig med Anton Wilhem och han skrev dikten med de 7 verserna om Broqvist konditori bör ingen människa gå förbi. I många verser berättades vad som serverades, vilken konfekt som fanns att köpa och att både piano, tidningar och något så exklusivt som att en telefon fanns till gästernas disposition. Goda varor och fin expedition till lägsta noteringar utlovades också.

Johanna och Johan fick en son, Ture, som gifte sig med en tyska, Minchen, som tog över konditoriet 1931. Broqvist konditori är känt för att ha många trogna kunder några som begrundade livet i sina ungdomsår över en kopp kaffe var Wilhem Moberg och Pär Lagerqvist. Även den välkända popgruppen The Ark har suttit många timmar och fikat hos oss.

Efter Minchen tog Ture över konditoriet
– 1941 var det Johan och Dagmar som övertog konditoriet
– 1967 var det Carl-Johan och Ann-Christin som tog över
– 1999 var det de fyra systrarna som tog över och som än idag driver konditoriet (5:e generationen)

Konditoriet är känd som Napoleonbakelsens vagga men här bakas fortfarande en del recept från konditoriets början. Vi har t. ex. mjölkfrallan, Smålandskringlan och citrontårtan. Våra ambitioner är att driva konditoriet vidare så som det alltid har varit med omtanke och kvalitet.

✿Varmt välkomna❀

Broqvist konditori
Adress: Kronobergsgatan 14, Växjö/Småland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 08.00-18.00. Lördag 08.00-16.00. Söndag 09.00-16.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.