Enskedeparkens bageri huserar i en gammal trädgårdsmästarvilla med anor från 1700-talet och ligger mellan Enskede gårds koloniområde och Enskede ridskola i Stockholm.

År 2014 beslöt sig Jarl och Charlotte Tungelstedt för att väcka liv i den gamla stugan som hade stått övergiven under flera år och det tog inte speciellt lång tid för Enskedeborna innan de fick upp ögonen för bageriet och snart ringlade sig köerna långa för att få tag på schysst hantverksbröd och välgjorda bakverk. Bra fikaställen drar till sig uppmärksamhet och ryktet spred sig snabbt på stan om Enskedeparken och fikasugna människor började vallfärda till Enskede gård. 2016 ansåg juryn hos Dagens Nyheter att bageriet hade gjort sig förtjänt av att få utmärkelsen Gulddraken som bästa kafé i Stockholm.

Foto: HMXW arkitekter. Vy från korsningen mellan Enskede gårdsväg och Bägerstavägen.

”Parken” har ända sedan de öppnade tillhört en av mina favoritbagerier i Stockholm. Utbudet är inte stort och det har att göra med byggnadens begränsade ytor – det finns helt enkelt ingen plats för förvaring (kyl, frys, förråd) eller stora maskiner. Det har medfört att de genom åren valt att satsa på ett mindre utbud med kavlade degar, bullar och kakor. Producerar man liknande utbud år ut och år in så blir man riktigt duktig på hantverket. Har man dessutom nördiga bagare som brinner för hantverket så är mycket vunnet!

Bageriet med tillhörande kafé har begränsat antal sittplatser, i synnerhet under den kallare perioden på året men nu kommer det att bli ändring på det. Nu i dagarna tas spadtaget till”Parken” version 2.0 – ett orangeri på strax över 100 kvm kommer att byggas upp samt förråd och en ny miljöstuga för avfall.

När allt står klart kommer ”Parken” att utöver sötebröd, bröd, dagens soppa och sallader även erbjuda kondisvaror, varm tillagad mat och vin/öl. Det finns inget datum för när allt ska stå klart men bygget påbörjas nu i juni/juli och till vintern lär orangeriet stå klart. Produktionen kommer att fortsätta husera där de idag håller till men ytan ökar då hela trädgårdsmästarvillan kommer att vara produktion. Mat och fika kommer att serveras i nya orangeriet.

Jag ser fram emot när allt står klart och jag är helt övertygad om att ”Parken” kommer att bli ännu bättre.

Enskedeparkens bageri
Adress:
Enskede gårdsväg 3-5, Enskede gård/Stockholm
Öppettider: Se Instagram för aktuella öppettider
Hemsida
Instagram
Facebook
Hitta hit

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.