Fikatips: Bäckdalens handelsträdgård med café Orangeriet

Ända sedan starten på 1940-talet har det odlats tomater på Bäckdalen och idag hittar du ett fyrtiotal unika tomatrsorter. I kallväxthuset odlas det många olika sorters tomater från svagt gula till djupast röda, nästan svarta. Från början av juli till tidig höst hittar du plommontomater, körsbärstomater och bifftomater.

I odlingsbäddarna odlas även chiliplantor, gurka, paprika och skärbönor. Under sommarmånaderna finns olika sorters örtkryddor och basilika i stora krukor. I de äldsta växthusen, daterad 1940-tal, finns bland annat Monika Liljas perlargonsamling samt Camelia som blommar i många olika färger på vårvintern.

Bakom växthusen finns en gammal trädgård med lite kryddväxter, lavendel, bärbuskar och nyplanterade fruktträd. På sommaren växer här blommor till caféet såsom indiankrasse, gurkört, ringblommor, luktärter och solrosor.

I anslutning till baksidan hittar du ett gammalt träväxthus utan glas som vi kallar för Pergolan. Det är en förvildad skuggig trädgård att svalka sig i under varma sommardagar och de små barnens paradis. Här finns en hel del att upptäcka både olika växter, fåglar, små kryp och vackra fjärilar.

I det ombyggda gamla stallet hittar du café Orangeriet. Här bakas allt med kärlek och det mesta är ekologiskt och närproducerat. Här finner du matiga smörgåsar och sallader med lokala delikatesser från Lindegrens, Ebbessons gårdsmejeri, Dönardalens delikatesser, Heberleins, Bjärefågel och Kajs fisk och rökeri. Smörgåsarna serveras med egenodlade ekologiska tomater, grönsaker och sallader.

Caféet erbjuder även de ljuvligaste tårtorna, kakorna och för det mesta Maggans populära bullar fyllda med kanel, vanilj eller mandel och kardemumma. Du hittar klassiska bakverk såsom Farmor Signes kolakakor, ambrosiakaka med rosmarin och chokladbröd med mynta, till mer moderna såsom brownie, råchokladbollar och olika sorters cheesecake. Vi bakar även gluten- och laktosfritt. Bakverken är ofta dekorerade med ätbara blommor från den egna trädgården.    

I köket basar Margaretha som är upplärd av några av Sveriges bästa bagare och konditorer. Maken Anders sätter degarna till surdegsbröd, bullar och dinkelfrallor som bakas med ekologiskt mjöl från Berte Qvarn och Lennart i granngården samt ägg från egen hönsgård. Surdegsbröden och dinkelfrallorna säljs varje lördag året runt i brödluckan på gården.

I caféet arrangeras även konstutställningar och Jazzclub Basilika där några av Sveriges bästa jazzmusiker har spelat. Vill du bli medlem och ta del av jazzklubbens program ring eller maila oss.

❀Varmt välkomna❀

Bäckdalens handelsträdgård med café Orangeriet
Adress: Hallvaravägen 188, Båstad/Skåne
Öppettider: Se fliken öppettider på hemsidan
Hemsida
Instagram
Facebook
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.