Robbans bästa besöker: Enskedeparkens bageri

Hem Bagerier Robbans bästa besöker: Enskedeparkens bageri

Igår hade Stockholms färskaste surdegsbageri smygpremiär och min gode vän från Gateau, Per-Olov Henriksson, och jag begav oss till Enskedeparkens bageri för att hälsa på. I tre år har Charlotte och Jarl Tungelstedt planerat för sitt drömbageri och efter många turer med Stockholms stad kunde de äntligen öppna upp dörrarna till detta mysiga bageri och café. Enskedeparkens bageri är beläget i en gammal trädgårdsmästarvilla med anor från 1700-talet och ligger mellan Enskede gårds koloniområde och Enskede ridskola.

10421647_391581264325862_7422202815001358933_nedited

IMG_0307edited

Charlotte och Jarl som båda är roade av mat och bröd började för många år sedan fundera på att starta eget bageri då de och många andra boende i området saknade en samlingsplats där man kunde ta en fika. De började med att titta på olika byggnader och fick efter ett tag syn på nuvarande lokal som hade stått tom i många år. De kontaktade Fastighetskontoret som förvaltar och hyr ut torp och andra äldre byggnader som staden äger. Ett av stadens uppdrag är att skapa former för att upplåta äldre byggnader så att de blir tillgängliga för Stockholmare, vilket jag tycker är utmärkt. Under dessa tre år som planeringen tagit (det gäller att ha tålamod) har vatten, avlopp och el dragits fram. Det planerades även för den ansiktslyftning som behövdes både in- och utvändigt och eftersom byggnaden är K-märkt gällde det att gå varsamt fram. Det är ganska högt i tak och det finns vackra takbjälkar av trä. Väggarna är ljusa och målade med linoljefärg och isolerade med naturmaterial (spillvirke) på gammalt vis (förr i tiden täckte man väggar med lera för att driva ut fukt från timret samt att hålla värmen), vilket innebär lera, hö, sand och kobajs och nej, putsen luktar inte.

Collage3edited

Jarl berättade att han tankade ned en app där de kunde skissa på olika interiöruppslag och på så sätt fick de kostnadseffektivt och relativt enkelt fram dagens utseende. När man kliver in i cafeet kommer man direkt till bröddisken. Antalet sittplatser inomhus uppgår till cirka 20 men när säsongen (och vädret) tillåter så lär de flesta sitta utomhus där man har utsikt mot kolonilotterna. Bageriet är i samma lokal och bagarna har en underbar utsikt mot kolonilotterna, snacka om härlig arbetsmiljö!

Collage2edited

Det är främst Jarl som kommer att arbeta här på vardagarna medan Charlotte kommer att hjälpa till på helgerna. Ingen av dem har bageribakgrund, Charlotte jobbar på Nordea och Jarl har drivit eget företag i många år inom bland annat fastigheter men båda har bred erfarenhet av att driva projekt och har stor passion för surdeg. Med passion och jäklar anamma kommer man lång och det finns flera lysande exempel på personer som driver framgångsrika bagerier som inte har traditionell bagarbakgrund såsom Heléne Johansson, Brunkebergs bageri samt Brioche, Karin Moberg, Friends of Adam, Maria Printz, Printz bageri, Anna och Robert Schweitz, Annas hembageri, bara för att nämna några.

I bageriet jobbar Paulo Sebastiao som inte heller har en traditionell bagarbakgrund men har gått som lärling hos Mattias Wallmark (Lundbergs konditori) under en längre period. Paulo medverkade även i TV-programmet Hela Sverige Bakar 2012. Under uppstarten har man även tagit hjälp av Mattias Lindbäck från Surdegsinstitutet. Utbudet för dagen bestod av bröd (ljust, råg, vört, lantbröd), kanel- och kardemummabullar, kanellängd samt småkakor.

Collage4edited

De håller fortfarande på att provbakar och fullt sortiment kommer det att finnas först efter jul. Både Pelle (Per-Olov Henriksson) och jag åt av såväl  bullar som kakor, de var väldigt goda och jag gillade att bullarna ej var för höga samt att det var rikligt med kardemumma, kanske var de en aningen för kompakta. Annars påminner utseendet om bullarna som Dessert & Choklad Stockholm gör (finns på flera välkända caféer runt om i Stockholm). Jag köpte med mig ett rågbröd som både Annie (frugan) och jag blev förtjusta i, vi gillar när ytan är lite frasig.

Prisnivån på fika ligger strax under city-priserna och det går utmärkt att betala med kort. Skall man köpa med sig bröd så ligger priserna på normal nivå.

Collage8edited Collage6edited

Jag tycker att alla ingredienser finns för att Enskedeparkens bageri skall lyckas bra och jag längtar till att få komma tillbaka hit under sommarhalvåret när man kan sitta utomhus och fika. Jag kan varmt rekommendera ett besök och jag är övertygad om att Charlotte och Jan kommer att gå en ljus framtid till mötes med detta bageri och café.

10441121_400841120066543_5627139888603872560_nedited

Miljö/omgivning: Koloniområde och häststall
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, bröd, kaffe, te
White Guide Café 2015/16: 28 poäng (av totalt 40), God Klass
Robbans bästa tycker:
+ Allt bakas på plats
Mysig lokal
+ Härlig miljö med kolonilotter
+ Mycket bra service

Enskedeparkens bageri
Adress: Enskede Gårdsväg 19
Telefon: 070-239 80 40
Hemsida: Under uppbyggnad
Facebook: här
Instagram: enskedeparkensbageri
Twitter:

Öppettider:
Tisdag-fredag 07.00-18.00
Lördag-söndag 08.00–16.00

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.