Hösten börjar så sakteligen göra sig påmind med allt kortare dagar. Jag har genom åren lärt mig att uppskatta naturens färgskiftningar och den krispiga luften som förbereder vinterns ankomst. Nu dröjer det heller inte allt för länge innan vi sitter där med bakverk som pepparkakor, klenäter, lussekatter, saffransbullar och mandelmusslor. Som jag längtar.

Det kommer att bli tufft i höst/vinter för många företagare inom restaurangnäringen där kaféer, bagerier och konditorier ingår. Fortsätt därför att stödja ditt lokala fik för det lär behövs då även dessa företag dras med högre räntor och därmed dyrare lån samt ökade kostnader på råvaror, el och transporter. Med ökade kostnader för fiken så kommer det bli justeringar i priserna så bli inte irriterad på personalen om kanelbullen och kaffet kostar ett par kronor mer framöver. Det är inte deras fel att saker och ting blir dyrare. Håll god ton.

Foto: Sharon Tay på Unsplash
Foto: Sharon TayUnsplash

Nedan har jag snappat upp en del fikarelaterade nyheter i Stockholm med omnejd och om du har fler tips som bör finnas med så är det bara att tipsa mig så lägger jag upp det här. Tidigare fikanyheter kan du läsa här

…..Fanny udde i Sickla har blivit med syster på Södermalm, nämligen Paulinas kök & kakeri som slog upp portarna den 2 september i nybyggda Ersta sjukhus. Adress: Folkungagatan 125. Det är Karin Sundqvist och Paulina Wahlström som dragit igång verksamheten. Karin driver utöver de två nämnda verksamheterna även välkända Kanaans trädgårdscafe i Bromma och Lyckeby trädgårdscafé i Hässelby.

…..Vallentuna stenugnsbageri öppnar ny enhet i Färgskrapan i Sollentuna den 4 september. Adress: Tusbystråket 1C.

…..Café Notholmen som ligger vackert belägen på den lilla ön vid Tyresö slott har bytt ägare. De tidigare ägarna, systrarna Anette och Pia Berg, har lämnat över stafettpinnen till Kattis och Robin Ekman.

…..Gateau med 34 kaféer runt om i landet spänner musklerna och öppnar i höst fyra nya enheter på Arlanda flygplats. De nya enheterna kommer att finnas på Sky city, terminal 2 samt på terminal 5 (Marknadsplatsen och F-piren).

…..Bakbloggaren Camilla Hamid öppnar kafé. Sweets by Camilla slår upp portarna på Torsgatan 31 den 17 oktober.

…..Robin Delselius sommarfilial i Stavsnäs vinterhamn har fått nya ägare. Det är David och Malin Mirzajani som driver cafe Sasta i Mölnvik och restaurang Saltsjöpir i Fisksätra som tagit över verksamheten. Öppning med nytt namn planeras till våren 2024.

…..Bageriet MA Baker i Kärrtorp har bytt ägare och namn. Bageriet startades upp 2016 av Anna Almqvist och Maria Bäckström men den 16 augusti öppnades lokalen upp med ny ägare. Det är kocken Fredrik Strandberg som nu står vid bakbordet och bland grytor och kastruller. Namnet har döpts om till Kokvrån. Adress: Kärrtorpsplan 7.

…..Bageri Pomona som drivs av Elsa Sundell flyttar sin verksamhet från nuvarande Svandammsvägen 17 i Midsommarkransen till Långholmsgatan 14 i Hornstull. I dagsläget är det oklart när bageriet kan öppna.

…..Anrika Vete-Katten öppnade en ny enhet i Skobells gamla lokaler i hörnet av Götgatan och Blekingegatan den 15 augusti. Jag var på premiären och kan intyga om ljusa och fina lokaler med digert utbud av bakverk. Det finns många sittplatser både inomhus och utomhus.

…..Chokladfabriken flyttar sin produktion från Renstiernas gata 12 till Slakthusområdet. Nuvarande butiker/kaféer på Renstiernas gata 12, Regeringsgatan 58 och Dalagatan 9L är öppet som vanligt.

…..Nybergs hembageri & konditori i hörnet Upplandsgatan/Kungstensgatan med anor från 1949 har stängt igen sin verksamhet. Enheten i Malmö finns dock kvar.

…..Josephine baker som huserar i Årsta (Johanneshovsvägen 139) finns sedan i somras även på Wenngarn. Adress: Kulturstallet, Sigtuna. 

Och som de allra flesta fikaälskare redan känner till så öppnar Roy Fares och Mr Cake nytt i Mood-kvarteret, närmare bestämt Regeringsgatan 57. Öppning planeras till våren 2024.

…..I februari 2021 öppnade kafferosteriet Black Honey Coffee Roasters upp i Nobelberget i gränslandet mellan Nacka och Hammarby sjöstad. Eget rosteri med schysst kaffe och riktigt bra mat. Dessvärre har nu verksamheten stängs ned.

…..Panini Internazionale (Panini Trading AB) försattes i konkurs den 15 augusti. Panini hade då enheter i Garnisonen, t-baneplan Östermalmstorg, Hamngatan 15, Mäster Samuelsgatan 56, Mall of Scandinavia (två enheter), Västermalmsgallerian, Åhléns city, Kungsgatan 18 samt i Gallerian. Redan den 12 juni försattes Panini Aktiebolag i konkurs som då drabbade enheterna på centralplan, Kungsbron, Klarabergsviadukten, Humlegårdsgatan, Jakobsbergsgatan, Torsgatan, Lindhagensgatan, Parmmätargatan och Kistagången. Dessa enheter har dock nu köpts upp av ägarna själva!

✶✶✶

Gå nu ut och njut av en fika och stöd ditt lokala fik❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.