Fikatips: Bagaren & Bonden

Om du vill fika gott i Malmö så är det certifierade ekologiska hantverksbageriet Bagaren & Bonden ett bra alternativ. Bageriet startades upp 2015 av Karl Söderlund och Daniel Norén men sedan 2018 är Karl ensam ägare.

Bageren & Bondens främsta mål är att baka och sälja bra bröd och bakverk och med bra menar de först och främst bra för miljön och hälsan. De använder sig av ekologiska råvaror och svenska kulturspannmål som exempelvis emmer, dinkel, fulltoftaråg, svedjeråg och ölandsvete som de maler i den egna virvelkvarnen.

Var kommer då namnet Bagaren & Bonden ifrån? För att de ska kunna nå sina mål är bonden lika viktig som bagaren. Det är därför de heter som de gör enligt Karl. Bonden kan göra många rätt och fel som leder till stor eller liten påverkan på miljön och en råvara som är mer eller mindre hälsosam. Bagaren kan sedan med ett gott hantverk förvalta potentialen i råvaran och förvandla den till ett hälsosamt, vackert och gott livsmedel.

Beskriv Bagaren & Bonden för dem som aldrig besökt er.
– Vi är ett litet bageri med butik och kafé på en bakgata (som kallats stans fulaste!) i Malmö. Vi kör bara med ekologiska grejer och vi odlar en hel del själva både till att använda i vår produktion men det blir också blommor, honung och grönsaker till försäljning under säsong. Vi bakar framförallt bröd, bullar och croissanter. Många olika varianter blir det och även lite kakor och andra överraskningar när nån av bagarna får feeling. 

Man kan sitta här men det finns inte så många sittplatser. Man kan få en frukostmacka eller en matigare macka till lunch. Vi har också duktiga baristor som kan hantera en espressomaskin och göra kaffe på finbönor från Solde och gårdsmjölk från Gunnaröds gård alternativt havremjölk om man föredrar det.

Hur ser ert sortiment ut?
– Surdegsbröd, allt från relativt ljusa till helt grova. Sortimentet varierar men varje dag har vi både ljusa och grova bröd i cirka fem olika varianter plus frallor. Kanel-/kardemummabullar plus lite olika säsongsbullar. Croissanter och Pain au chocolat varje dag och mandelcroissanter m.fl. på helgerna. Därutöver har vi lite olika småkakor, ibland mjuka kakor och så har vi en rostad müsli. 

Sedan säljer vi även mjölerna som vi bakar på. Vi köper äldre spannmålssorter direkt av några bönder som vi sedan maler i bageriet. 

Sedan har vi ju lite annat också, till exempel ett litet skafferi med lite lokala grejer som mjölk, ägg, yoghurt etc. och så syrar vi lite grönsaker och sådär. Slutligen har vi lite prylar som kan vara bra att ha när man ska baka hemma som jäskorgar och så och så brukar vi ha ett gäng böcker med inspiration för den som är sugen på det.

.

Varför skall man fika hos er?
– Vi hoppas ju att det ska va gott och trevligt! Och så kan man kolla när bagarna håller på med sina degar eller försöka slå rekordet i antalet påtårar för det ingår obegränsade sådana på bryggkaffet.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Bra fråga! Jag tycker man ska slå till på ett bröd. Det är ändå våra bröd som vi är absolut stoltast över och vi vill ju vara det där stället som gör den grå vardagen en liten aning bättre. Och Malmös fulaste gata lite lite trevligare! 

Varmt välkomna hälsar Karl Söderlund med personal✿❀

.

Bagaren & Bonden
Adress: Hermansgatan 3, Malmö
Öppettider: Tisdag-söndag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.