Fikatips: Bergs gård

Gården Berg har anor långt tillbaka i tiden. Redan under 1700-talet nämns gården i kyrkböckerna. Magnus och Frida Jonsson driver och bor på den vackra gården som har funnits i familjen i sex generationer, ända sedan 1827.

Bergs gård nämns i kyrkböckerna som födelseplats för första gången omkring 1755. Troligen var gården aktiv redan 50 år tidigare men under annat namn. De familjer som skötte gården under 1700-talet och tidigt 1800-tal hade det tufft. Hög barnadödlighet och olycka i familjen gjorde att arrendatorerna till gården byttes vid flera tillfällen.

Jonas Ersson arbetade som brukare i Ävlingeby Norrgård i Västerljung när han 1827 beslutade sig för att arrendera Bergs Gård. Gården var sliten och rustades upp över tid. Jonas Ersson är Magnus farfars, farfars far.

1915 köpte Arvid Jonsson loss gården från Örboholm. Han var erkänd som kraftkarl i bygden och satte tillsammans med sina söner upp flera av dagens byggnader på gården. Några exempel är grunden till boningshuset, den gamla ladugården och undantagsstugan på berget. Arvid var även starke man i lantbruksföreningen under kristiderna efter kriget. Medan småbönderna lämnade sina arrenden köpte Arvid loss Berg istället.

Arvids arbetsanda har gått vidare genom hans arvingar. Idag driver Magnus och Frida Jonsson gården vidare med samma glöd. Även Fridas släkt, Erikssons har drivit gård i flera generationer.

Tidigare var det mjölkkor på gården och för ca 15 år sedan lade vi om till köttdjursproduktion. Bergs gård är en EU-ekologiskt certifierad gård av SMAK. Våra djur går ute året runt och betar gräs och örter i våra hagar. Under vintersäsongen fodrar vi med vårt ensilage ute i hagen. Våra djur är så kallade utegångsdjur och vi är med i ett program tillsammans med Länsstyrelsen och gård & djurhälsa.

Hösten 2012 började vi sälja köttlådor direkt till konsument. Vi trivs väldigt bra med att få följa hela livsmeddelskejdan och även att våra kunder kan göra det. Nu säljer vi allt vårt kött i vår gårdsbutik som exempelvis färs och korv.

De senaste åren har vi utvecklat gården med flera verksamheter och erbjuder nu även stuguthyrning, gårdsbutik med café och Bergs gård MTB Arena.

I vårt mysiga gårdscafé serverar vi hembakta godsaker bakade på mjöl från Saltå kvarn. Här finns ett stort urval av kakor och bakverk att frossa i. Till sötsakerna serverar vi ekologiskt och fairtrademärkt kaffe och te. Det finns även smörgåsar av den goda Bergslimpan. I drickakylen finns, ekologisk läsk från Värmdö, äppelmust och god öl från Nils Oscar bryggeri i Nyköping. 

I Matboden serverar vi gräsbeteskött från gården i form av burgare och korvar. Burgaren levereras direkt från grillen, sedan plockar du på tillbehören efter tycke och smak. Ät och njut.

✿Varmt välkomna✿

Bergs gård
Adress: Bergs gård, Västerljung/Södermanland
Säsong: Öppet året runt förutom jan/feb då vinterstängt
Öppettider: Se aktuella öppettider här
Hitta hit
Vägbeskrivning
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.