Fikatips: Boställets vedugnsbageri

På en liten gård på Östgötaslätten i ett rött hus med vita knutar huserar Karin Lorin sedan 2011. Hon startade upp Boställets vedugnsbageri med tillhörande café i en ladugård där mjölkkorna bodde fram till 50-talet. Utsikten från gården är hänförande och här kan man fika i godan ro utan stress och jäkt.

I caféet serveras smörgåsbuffé på surdegsbröd, lokala ostar och marmelader och grönt efter säsong samt ägg från hönorna på gården.

Bageriets klenod är den vackra vedugnen som eldas med 50 kg björkved på kvällen innan de bakar. Elden får brinna ut och så stänger de spjällen så att värmen kan fördela sig jämnt. På morgonen när det är dags att baka av surdegsbröden som vilat i kylen sedan ett dygn är det ungefär 250 grader i ugnen.

Beskriv Boställets vedugnsbageri för dem som aldrig besökt er.
– Vi är ett litet hantverksbageri med mycket charm mitt ute på landet. Bageri och café är inhysta i den gamla ladugården där korna stod fram till på 1950-talet. Vi jobbar så mycket vi kan med närproducerat och säsongsanpassat och har många lokala leverantörer. Vi har gott om sittplatser såväl inomhus som utomhus. När vädret tillåter vill många sitta ute och njuta av det vackra landskapet.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi bakar såväl surdegsbröd som kakor i vår vedeldade ugn. Vårt sortiment är ganska klassiskt med vi gillar att blanda in sådant som vi själva gillar eller grejer som är kul att baka. Det kan vara en cheesecake, körsbärspaj eller pain au chocolat. Vi bakar allt från grunden och gärna efter säsong.

.

Varför skall man fika hos er?
– Vårt café ligger fantastisk fint med utsikt över Östgötaslätten. Vi finns ca 20 minuter bilresa från Linköping men här är det på landet, det är den perfekta utflykten att komma till oss. Vi erbjuder god fika eller lättare luncher och du kan köpa med ett gott surdegsbröd hem.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Storsäljare är nog våra bullar och semlor i säsong. Våra dammsugare med hemgjord marsipan färgad med tex rödbeta är det också stor åtgång på.

Många njuter av utsikten och miljön lika mycket som fikat. Vår sopplunch är populär och vi serverar soppa och fralla året om.

Varmt välkomna hälsar Karin Lorin med personal✿❀

.

Boställets vedugnsbageri
Adress: Maspelösa Boställe, Vreta kloster (ca 20 km från Linköping)
Öppettider: Torsdag-söndag (se aktuella öppettider på Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.