Foto: Robert Kwok

Nu har skördetiden satt i gång på allvar och då är det hög tid att planera in de olika höst- och skördemarknaderna som arrangeras runt om i landet. Nedan har jag samlat ihop ett par marknader i Stockholms län. Om det är någon marknad som saknas så är det bara att tipsa mig så lägger jag upp den i guiden.

Vad har då fika att göra med höst- och skördemarknader kanske du undrar? De allra flesta arrangörer brukar ha utställande företag som erbjuder fika så då kan du passa på att njuta av god fika samt inhandla grönsaker, frukt, bär och andra godsaker på plats. Jag brukar även passa på att inhandla extra mycket frukt och bär till bakningen. Oavsett vilken marknad du än väljer så njut av atmosfären och stöd alla småskaliga företagare❤


Bondens egen marknad
Södermalm
(Katarina Bangata). Varje lördag från den 5 augusti fram till den 28 oktober mellan 10.00-15.00.
Hitta hit
Östermalm (Tessinparken). Varje lördag från den 5 augusti fram till den 28 oktober mellan 10.00-15.00.
Hitta hit
Hemsida

Johannesbergs slott höstmarknad
När:
9 september
Tid:
11.00–15.00
Plats:
Johannesbergs Slott 1, Rimbo
Vad:
Höstmarknad med lokalproducerade produkter och hantverk. Självklart kan ni njuta av en god lunch i vår restaurang eller varför inte ta en fika på vår nybyggda terrass med utsikt över golfbanan.
Hemsida
Hitta hit

Nynäs Slott skördedag
När:
9 september
Tid: 11.00-16.00
Plats: Nynäs Slott, Tystberga
Vad: Vi skördar i slottsparken och erbjuder dig att handla grönsaker och fynda blombuketter! Passa på att äta en god lunch i Restaurang Nynäs och strosa runt bland utställningarna.
Hemsida
Hitta hit

Näsby slott höstmarknad
När: 17 september
Tid: 11.00–16.00
Plats: Näsby Slott, Djursholmsvägen 30, Täby
Vad: Här kommer ni att finna närodlade och hemmagjorda produkter från lokala företag att köpa med hem! Det kommer att säljas ostar från gårdsmejerier, bröd, marmelader, grönsaker, inläggningar, frukt, fårfällar och mycket mer!
Hemsida
Hitta hit

Rosendals Trädgård skördefest
När:
 8-10 september
Tid: 11.00–17.00
Plats: Djurgården
Vad: Vi dukar upp med våra biodynamiskt odlade grönsaker, frukt, skördebuketter, mjölksyrat från köket och vedugnsbageriets bröd med mera.
Hemsida
Hitta hit

Skansens höstmarknad
När: 
23-24 september
Tid: 11.00–16.00
Plats: Skånegården
Vad: Passa på att fylla skafferiet med årets honungskörd‚ sylter och marmelader‚ grönsaker och rotsaker‚ textilier‚ träslöjd‚ husgeråd‚ färgpigment‚ handslagna rep‚ hornslöjd‚ leksaker‚ grönsaker‚ karameller‚ fina getostar‚ bullar och matbröd‚ saft och mycket annat som hör en riktig marknad till.
Övrigt: Inträde (se Skansens hemsida för priser)
Hemsida
Hitta hit

Skillebyholms hörtmarknad
När:
9, 16 september
Tid: 10.00–16.00
Plats: Skillebyholm, Järna
Vad: Fokus på marknaden är ekologiskt/biodynamiskt/hållbart och en mängd fina hantverk! Kringliggande skolor ordnar med stor fikabuffé till förmånliga priser. Skillebyholms Gårdsbutik är öppen. Nytt för i år är att Restaurang Vildvux erbjuder lunch och enklare ”grab and go”-mat samt kaffe. Det kommer även finnas Vildvux AM (after market)-Pub som startar vid 14:30. 
Se turlistor för buss med 784 eller 785 från Södertälje centralstation eller Järna (stig sedan av vid hållplats Skilleby).
Övrigt: Fri entré, parkering 40kr/bil
Hemsida
Hitta hit

Säbyholmsmarknaden
När:
8 oktober
Tid:
11.00–16.00
Plats:
Gamla Naturbruksgymnasiet på Säbyholm, Ida Erikssons väg
Vad: Här kommer lokala producenter att sälja sina produkter såsom grönsaker, honung, bröd, majs, mjöl, kött, ost, samt mycket mera. Varmt Välkomna.
Facebook
Hitta hit

Vintervikens trädgård skördemarknad 
När:
10, 17, 24 september
Tid: 11.00–16.00
Plats: Vintervikens trädgård, Vinterviken 30
Vad:
Alla söndagar i september blir det Skördemarknad i Trädgården med lokala producenter. Grönsaker, ost, ägg, kött, svamp, bär, honung. Medverkande: Åkerby Handelsträdgård, Gårdsmejeriet Sanda, Martins mat, Syltkrukan, Kilfröslunda gård, Grågåsens bigårdar.
Hemsida
Hitta hit

Ösmo skördemarknad
När: 9 september
Tid: 10.00–14.00
Plats: Ösmo centrum
Vad:
Lokala producenter på torget i Ösmo Centrum med sina produkter för försäljning och provsmakning. Detta gör vi för att på ett roligt och trevligt sätt lyfta de lokala livsmedelsföretagen och göra det lättare för alla att äta närodlat. Det kommer finnas ponnyridning, provsmakning, försäljning från ett 30-tal lokala producenters produkter. Det kommer även finnas en viss typ av servering för lunch. Välkomna! 
Facebook
Hitta hit

I NÄRHETEN AV STOCKHOLMS LÄN

Wiks slott
När:
24 september
Tid: 11.00–16.00
Plats: Wiks Slott
Vad: Dagen bjuder på försäljning av närodlat och hantverk, underhållning och spännande aktiviteter för både barn och vuxna. Vad sägs om äppelsafari med häst och vagn, ponnyridning, lek i Kojbyggarland, musik och föreläsningar. Vi inviger även konstverket Achairisachairisachair av Alicja Kwades och firar Äpplets Dag med äppelutställning och bestämning av äppelsorter. Lunch och fika finns till försäljning i Trädgårdsbaren. Välkommen!
Hemsida
Hitta hit

Har du tips på fler skördemarknader i Stockholms län så är du välkommen att höra av dig till mig antingen här på bloggen eller via e-post.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.