Fikatips: Café på Klostret

Det sägs att den som en gång besökt Kinnekulle kommer tillbaka. Redan när Carl von Linné besökte det 306 meter höga platåberg på 1700-talet berömde han det och kallade Kinnekulle för ”en plats bland de märkvärdigaste i riket”.

Den vackra naturen på Kinnekulle är hänförande och vid Kinnekulles västsida finner du ett av Europas mest värdefulla ekområden. Här växer omkring 1500 ekar.

I Blomberg finner du populära Café på Klostret vars byggnad en gång i tiden var en kvarn. Redan på parkeringen när du kliver ur bilen möts du av en ljuvlig doft från bageriet där diverse sötebröd och bröd bakas. Det serveras minst tre sorters bullar men oftast upp till sju olika. Smakerna varierar efter säsong men också efter bagarnas fantasi. 

Café på Klostret finns även i Hamnstaden/Lidköping, cirka 18,5 km från Blomberg.

Beskriv Café på Klostret för dem som aldrig besökt er.
– Café på Klostret är ett koncept som växt fram av Lena Svedung under alla hennes år i restaurang/cafébranschen. Men allt kom till sin rätt när hon tillsammans med dottern Sophie flyttade verksamheten från Varnhem till Blomberg, Kinnekulle. Här i det gamla magasinet har en vision vuxit fram i rask takt. Inte bara det ätbara utan även en miljö som ska vara minst lika tilltalande för alla sinnen. Det blommande berget Kinnekulle har massor att erbjuda och vi hjälper gärna till att tipsa om sevärdheter för att våra kunder ska få en så komplett upplevelse som möjligt.

Hos oss finns en tanke bakom allt. Vår lokala producent av äppelmust och soda spar resterna från de pressade bären och frukterna så att vi sedan kan använda dem till våra berömda bullar, chutney, kakor mm.

Hur ser ert sortiment ut?

– Här jobbar vi efter säsongerna med våra lokala producenter och sparar på godsaker i frysen så det ska räcka under vinterhalvåret. Vi gör allt från grunden, allt från sopporna och dess goda tillbehör såsom skörosten, crostinis, krutonger, bageriets, bröd osv. Ibland lagar köket lasagne och gulaschsoppa på dovhjort som är jagad intill husknuten. I ramslökstider blir det ramslökssoppa, ramslökspaj, och ett bröd som blivit otroligt populärt. Tomaterna från gården nedanför Kinnekulle är magiska och blir till en eftertraktad soppa, foccacia, italienskt surdegsbröd eller hamnar i en smarrig smörgås med ost från Almnäs bruk som tar världen med storm.

Bageriet är ett öppet bageri där bagaren är tillgänglig för härliga samtal och kan guida dig genom sortimentet medans det knådas en deg eller rullas en bulle för här görs allt för hand. Endast bagarnas fantasi sätter begräsningar och även om våra populära bakverk alltid finns i sortimentet så har de ofta några nya spännande bakverk på gång.

.

Varför skall man fika hos er?
– Här känner du doften av nybakat bara av att köra förbi och många har svårt för att inte stanna till på de stora parkeringarna utanför. Miljön med dem väl uttänka möblerna, porslinet, råvarorna, det öppna bageriet och hantverket gör oss unika.

Vill du ta med dig fikan ut i den sagolika naturen runt om oss så hör av dig till Sophie innan så kan hon ge dig några fantastiska tips och varför inte hyra en cykel?

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Bullar, bullar, bullar säger vi bara, Vi har nischat in oss på sju sorters bullar, här finns något för alla smaker, stora och små.

Några favoriter är ständigt återkommande men fantasin hos bagarna svävar ofta iväg och blir till en ny succé. Men givetvis finns ett brett kaksortiment med något som faller alla i smaken. Klostermarängen som varierar i smak efter säsong är en stor favorit i kakkylen.

Här finns även surdeg och massa andra godsaker på brödbänken att köpa med sig hem. Bagarna är på plats tidigt så man kan alltid kika in innan öppning för att se vad som finns färdigt för att ta med hem till frukosten. Kanske du har turen att fånga ett varmt bröd som packas in så du kan bre på smör, marmelad och ost innan den kallnar. Eller varför inte en ljummen bulle en lördagsmorgon?

Varmt välkomna hälsar Lena och Sophie Svedung med personal✿❀

.

Café på Klostret (Blomberg)
Adress: Blomberg, Källby (ca 18,5 km från Lidköping)
Öppettider: Torsdag-söndag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Info: Café på Klostret har även en enhet i Hamnstaden/Lidköping.

Café på Klostret (Lidköping)
Adress: Fabriksgatan 4, Hamnstaden/Lidköping
Öppettider: Måndag-lördag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.