Fikatips: Café Två Skator


I Arboga finner du mysiga café Två Skator vars lokal har gamla anor. Enligt kommunen finns det stockar och trävirke från kanske 1700-talet. Men det vi vet om huvudbyggnaden är att den användes som entré till och som bostad för vaktmästaren till Arboga Margarinfabrik från 1887. Fabrikens vita trevåningshus, där man tillverkade margarin under de första åren ombyggdes 1919 till raffinaderi och tvålfabrik. Där tillverkades bland annat den berömda Elefanttvålen, omskriven i reklamen:

För tvätten av bomull och ylle och linne för rengöring ute för rengöring inne, tag tvålarnas tvål som tvål´n Elefanten valuta Du får för den billiga slanten”.

Den stora margarinfabriken ritades av Köpingsarkitekten Theodor Dahl och invigdes år 1909 och han sade själv om sin skapelse: Fabriker ska alltid vara låga. En låg byggnad över ett stort område. Och vacker så att man får lust att gå in dit. Inte avskräckande, som ett fängelse eller en kasern. År 1960 bestämdes att tillverkningen skulle läggas ned. Fabriken såldes till Arboga kommun och efter att ha haft småindustri där några år revs den slutligen 1978.

Det gamla raffinaderiet revs 1968 för att ge plats för Domusvaruhuset. Men den gamla vaktmästarbostaden blev kvar och 1963 -1984 inrymde den en lekskola kombinerad med stadens första fritidshem. Föreståndarinnan Astrid Eriksson berättar om lyckliga barn, som hade den stora tomten att leka på. De gick även på skattjakt i bodarna som hörde till och hittade bland annat ett gammalt mynt och några fina skyltar med texten Arboga Margarin.

Mellan åren 1997-2010 användes gården för att ge funktionshindrade möjlighet att utöva hantverk av olika slag eller måla. Vid olika tillfällen hade man utställning av sina alster och en konstutställning kallades Glad konst. Under den här tiden kallade man gården Alfagården efter margarinet, som hette Alfa Ko. Under medeltidsdagarna inbjöd man allmänheten till sitt lilla café.


I caféet bakas allt på plats med det ekologiska och närproducerade i tanken. Det erbjuds något gott för alla smaker och här serveras både varm mat och härliga bakverk som varieras efter säsongens utbud av råvaror.

Vi har försäljning av närproducerade produkter från Färna Odlingar, sylt, chutney och saft. Olika marmelader och knäckebröd från Sörgården Måla AB. Honung från Lena i Jädersbruk. Ekologiskt, kravodlat mjöl från Storgården i Fellingsbro. Utöver fika erbjuder vi även frukost, lunch och middagar.

✿Varmt välkomna❀

Café Två Skator
Adress: Ahllöfsgatan 14, Arboga/Västmanland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-torsdag 10.00-18.00. Fredag-lördag 10.00-21.00. Söndag 10.00-16.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.