Foto: Robert Kwok

Konditori Valand var ett anrikt kondis på Surbrunnsgatan 48 i Stockholm som slog upp dörrarna i april 1954 men som dessvärre stängde igen i september 2018. Det var Stellan Åström som startade upp Valand och bland de anställda på den tiden fanns hans blivande hustru Magdalena.

Det är helt otroligt att de två drev Valand från 1954-2018 (Stellan gick dock bort ett par år innan stängning) och jag kan inte erinra mig något annat par som under så lång tid drivit ett och samma (kafé)företag.

Att kliva in på Valand var som att färdas bakåt i tiden i en tidskapsel – här fanns inga kitschiga lädersoffor, designlampor, svart-vita Ikea-tavlor eller en cool kaffemaskin – bara det enkla och stilrena från en svunnen tid. Stellan ritade det mesta själv och interiören härstammade från 50-talet med brun teakpanel och lampetter från Svenskt Tenn samt svarta golvplattor från Italien.

Från början hade de en del bagare och konditorer anställda men när televisionen kom till Sverige i slutet på 50-talet så slutade svenskarna att gå på kondis och de tvingades säga upp folk samt ändra på öppettiderna. Valand hade öppet varje dag med rigorösa öppettider och de stängde inte förrän klockan 23.00 men i och med att folk började bosätta sig i förorterna i allt högre grad och med televisionens intåg så minskande stockholmarnas intresse för att gå ut och fika.

I och med personalneddragningar fick Magdalena lära sig mer om bakningens ädla konst och varje dag bakade hon äppelkakor, biskvier, olika sorters kakor, kanelbullar samt bröd av olika slag.

När jag pratade med Magdalena för flera år sedan berättade hon att äppelkakan var en storsäljare och givetvis smakade jag av den då. Rikligt med vaniljsås skulle det vara vid sidan om.


På 50-talet låg det en hel del biografer i området och Valand var då ett tillhåll för många kulturpersonligheter såsom musiker,                författare och skådespelare och en flitig gäst som ung var jazzdrottningen Monica Zetterlund.

Under de år som Valand var öppet spelades ett flertal scener till filmer och tv-serier in i lokalen bland annat Monica Z, Mannen              på balkongen, Ramona och Vår tid är nu. Jag minns Valand som en oas, en plats för reflektion där jag kunde sitta med en kopp              kaffe och ett bakverk och dagdrömma mig bort. Allt har sin tid och även om Valand inte hade den coolaste inredningen,                  senaste snitten på bakverken eller specialkaffe så hade de en trogen skara med kunder.

I en perfekt fikavärld finns det plats för alla möjliga stilar och ju mer nischad man är, desto mer unik. För till syvende och sist så vill man väl inte vara som alla andra utan skapa en egen identitet!

Till minne av Valand 1954-2018.


✶✶✶

Om Robbans bästa Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.