Fikatips: Grillska Huset

Minnena ser mig, heter en dikt av Tomas Tranströmer. Orden beskriver väl känslan av att vistas i Grillska Huset i Gamla stan. En känsla av att det förflutna blickar tillbaka. Det är en plats där historien är närvarande. Nyligen restaurerades bageriet och då fick de fram bjälktaket från 1640-talet. Det var då huset fick sin nuvarande gestalt, även om stommen är från medeltiden.

Här finns mycket för blicken att dröja kvar vid, som den lisenindelade fasaden, entréns barocksmide, de utskurna stjärnorna i taket i restaurangen och den vackra ornamentiken i trapphuset som leder till gårdsserveringen. 

Grillska Huset har fått sitt namn av den förmögna familjen Grill som köpte huset av drottning Kristina 1681, då hon bodde i Rom efter att ha abdikerat. 1913 tog Stadsmissionen över huset och gjorde det till en fristad för utsatta människor. En av dem var Rosa Taikon, som växte upp i huset.

Sedan juni 2022 drivs restaurang, konditori, bageri och matbod av Grillska Huset Restaurang & Konditori AB med Lars Sjölund vid rodret. Verksamheten präglas av svenskt mathantverk, förstklassiga råvaror, och socialt ansvar. Ledordet är omtanke. Omtanke om gästerna, medarbetarna, om huset och dess historia, liksom om råvarorna och det traditionella mathantverket.

Alla bröd och bakverk kommer från det egna bageriet i huset. Här är det äkta vara som gäller – det gäller allt från bröd och maräng till sylten, som de kokar själva, och vaniljkrämen som görs från äkta vaniljstång. Kaffet kommer från mikrorosteriet Kersh i Gustavsberg.

Konditoriets servering är en oas för både stamgäster och människor som är på besök i Gamla stan. Under den varmare årstiden kan du sitta på den mysiga innergården som nås via trapporna inifrån restaurangen.
 
Grillska Huset har såklart sitt eget spöke. Ett vänligt sinnat spöke som ibland spelar piano i den tidigare festvåningen och hittar på små hyss i restaurangköket.   

✿Varmt välkomna❀

Grillska Huset
Adress: Stortorget 3, Gamla stan, Stockholm
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag 10.00-20.00. Tisdag-lördag 10.00-21.00. Söndag 11.00-20.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.