Fikatips: Cum Pane – Ekologisk bakverkstad

Det goda brödet. Att sätta ord på det blir ofta rätt fyrkantigt. Jämfört med att smaka på det. Och egentligen – gott bröd! Ska man behöva beskriva det? Något som kan vara så självklart för oss alla? Det är ju rätt enkelt. Riktigt mjöl, surdeg, salt. Ibland frön. Kärlek, händerna och tid att jäsa. Den brännheta stenugnen. Trötta morgontimmar och soluppgång.

En sval morgonpromenad bort. Ibland genom pinande ruskregn. In i det varma. Doft som når ända in i gamla minnen. En blick. Ett leende. Några ord. Och tyngden i påsen på vägen hem. Glädje och längtan. Att skära genom den kraftiga skorpan. Bara smör på. Sitta ner. Tugga. Vara.

Vi på Cum Pane tror att det är bättre att avstå från överprocessade råvaror och tillsatser. Därför är varenda ingrediens i våra bröd, bullar och småkakor ekologisk. Utan undantag.

Vårt mjöl kommer från småskaliga Limabacka kvarn i Väröbacka. Mjölet mals där på stenkvarnar, är helt fritt från tillsatser och dessutom färskt, ingen näring har hunnit försvinna. Limabacka kvarn och vi på Cum Pane* har en gemensam passion: gamla sädesslag! Dinkel är ett sådant som många har upptäckt. Vi bakar även på emmer (en ännu äldre vetesort), svedjeråg och nakenkorn och hjälper därmed till att bevara dessa gamla kultursorter.

Men det är ju mer än bara mjöl i våra sultanbröd, flerkorns­baguetter och kornkubb. Och vi gör verkligen inga undantag från ekologiska råvaror. När vi använder jäst så är det bara ekologisk sådan. Ekologiska valnötter plockas från vildväxande träd. Våra kryddor bestrålas inte. Aprikoserna är söta och mörka – tack vare att de är osvavlade. Äggen kommer från en liten besättning höns som får gå ute när de vill. Vårt oraffinerade havssalt innehåller inga klumpförebyggande medel och ibland får vi leva med att behöva hacka loss en bit i taget. Hemligheten bakom våra goda bondkakor, busfrön och chaisnitt är riktigt smör. Inget margarin överhuvudtaget.

Äkta hantverk, ärliga möten och naturens enkla rikedom.
* Cum Pane – (Lat.) Kompis, Kompanjon; Den man delar bröd med.

✿Varmt välkomna❀

Cum Pane – Ekologisk bakverkstad
Adress: Mariagatan 17 (Majorna), Kobbarnas väg 4 (Olskroken), Göteborg
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Tisdag-fredag 09.00-18.00. Lördag 09-00-14.00
Hemsida/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.