Fikatips: Cum Pane – Ekologisk bakverkstad

Det finns bröd, och så finns det riktigt bröd. Ett sådant som doftar långt innan du ens kliver över tröskeln. Ett bröd som inte behöver några stora ord för att beskrivas, för det räcker att bryta av en bit, lägga på lite smör och känna hur enkelheten blir till ren lycka.

När man pratar om riktigt gott bröd hamnar man ofta i samma grund. bra mjöl, vatten, surdeg, salt och tid. Lägg till hantverk, kärlek och de där tidiga morgontimmarna framför en brännhet stenugn, då är man nära sanningen. På Cum Pane i Göteborg är det precis detta som är verklighet, varje dag.

Cum Pane betyder ungefär ”den man delar bröd med” på latin, och det är en fin symbol för vad bageriet står för. Robin och Christiane Edberg öppnade sitt första bageri i Majorna 2008, och idag driver de två butiker, en på Mariagatan i hjärtat av Majorna och en på Kobbarnas väg i Olskroken. Stiger du in i något av deras bagerier möts du av en värme som är mer än bara ugnen som gått hela natten. Här finns doften av nybakat surdegsbröd, en lågmäld gemenskap och känslan av att du är en del av något större.

Ekologiskt på riktigt
Många bagerier kan stoltsera med ekologiskt mjöl, men Cum Pane går hela vägen, här är precis varenda ingrediens ekologisk, utan undantag. Det gör att både bröd, bullar och småkakor får en tydlig karaktär. Priset blir kanske något högre än hos andra, men det finns en självklar förklaring: råvaror som får vara rena, näringsrika och hållbara kräver mer.

Mjölet mals på små kvarnar och levereras färskt, utan tillsatser, och kommer bland annat från Limabacka kvarn i Väröbacka, Labans på Gotland, Wästgötarna och Warbro kvarn i Södermanland. För Cum Pane är det viktigt att gynna småskaliga producenter och gamla sädesslag, något som både gynnar naturens mångfald och bevarar en kulturhistoria.

Här hittar man bröd bakade på dinkel, emmer, svedjeråg och nakenkorn, kornsorter som inte bara ger en speciell smak utan också en känsla av att man är en del av något långsiktigt och värdefullt.

Mer än bara bröd
Sortimentet är brett men alltid förankrat i samma principer. Här finns sultanbröd, flerkornsbaguetter, kornkubb och mustiga surdegslimpor. Men också bullar som deras berömda kanelbulle, toppad med rostad mandel, en riktig Göteborgsklassiker som många tycker är värd en resa i sig.

Allt bakas med ekologiskt smör, inga genvägar med margarin. Äggen kommer från små besättningar där hönsen får gå ute när de vill. Nötterna är vildplockade, aprikoserna mörka och osvavlade, kryddorna orörda av bestrålning. Det är detaljerna som gör helheten och här kompromissar man inte.

Ett bageri som förenar
Cum Pane är mer än bara ett bageri, det är en mötesplats och en länk mellan stad och landsbygd. Genom att arbeta med lokala råvaror kortas vägen från odlare till kund, och varje brödköp blir en påminnelse om råvarornas värde och historia. Här handlar hantverket inte bara om att baka, utan också om att berätta om råvarornas resa.

En stilla stund med brödet
Alla som någon gång gått hem med en varm påse med bröd och bakverk från Cum Pane vet hur det känns. Doften som väcker minnen, tyngden som lovar en stunds enkel njutning. I en värld där mycket mat är snabb och processad står Cum Pane för något helt annat, genuint hantverk, ärliga möten och naturens rikedom i sin renaste form.

❀Varmt välkomna❀

Cum Pane – Ekologisk bakverkstad
Adress: Mariagatan 17 (Majorna), Kobbarnas väg 4 (Olskroken), Göteborg
Säsong: Öppet året runt
Öppettider Majorna: Tisdag-söndag 09.00-19.00
Öppettider Okskroken:
Tisdag-fredag 09.00-18.00. Lördag 09-00-14.00
Info: Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong, helgdagar och semester. Kontrollera alltid de aktuella tiderna innan ditt besök
Hemsida
Instagram

Det här inlägget la jag upp den 3 oktober 2025 på fikabloggen Robbans bästa. Du hittar det – och massor av andra härliga fikatips – under Besökta fik per landskap och i Fikakartan på min blogg.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.