Fikatips: Käcks bageri

I september 2024 gick en efterlängtad dröm i uppfyllelse för Ellen Käck och hennes make Simon Lundgren. På Fredsgatan, mitt i hjärtat av Sundbyberg, öppnade de Käcks bageri, ett litet hantverksbageri som på bara några månader lyckats bli en självklar mötesplats för både Sundbybergsbor och nyfikna besökare från andra håll. När man kliver in genom dörren möts man av värme, nybaksdoft och ett välkomnande sorl. Det är något med små kvartersbagerier som gör mig genuint glad, det där samspelet mellan hantverk, gemenskap och vardagslyx. Käcks bageri är just ett sådant ställe.

Ellen är långt ifrån någon nykomling i branschen. Med erfarenhet från några av Stockholms mest välkända bagerier och restauranger, Lillebrors, Villa Dagmar, Taverna Brillo, Utö bageri och Valhallabageriet, har hon byggt upp en imponerande meritlista. Redan 2016 knep hon dessutom en hedrande tredjeplats i tävlingen Årets Bagare.Men trots framgångarna fanns längtan efter något eget. När Ellen och Simon hittade en gammal fotobutik på Fredsgatan, såg de potentialen. Lokalen totalrenoverades, väggarna fick nytt liv och plötsligt stod där ett litet bageri med själ. Ett ställe där man känner att någon verkligen lagt ner hjärta i varje detalj.

Smaker som lockar
En av anledningarna till att ryktet om Käcks bageri spridit sig så snabbt är deras omtalade gifflar. Här handlar det inte om de där torra, massproducerade Pågens-varianterna man hittar i butik, utan om nybakade, smöriga gifflar som bokstavligen smälter i munnen. Jag har faktiskt ofta undrat varför man så sällan ser gifflar på bagerier runt om i landet. Det är ju ett bakverk med så mycket potential, enkelt och vansinnigt gott när det görs med omsorg. Kanske är det just därför Käcks gifflar väcker sådan glädje, de känns både nostalgiska och nyskapande på samma gång.

Sortimentet i övrigt är medvetet avskalat, här finns bröd, bullar, frallor och några andra bakverk, men istället för att jaga trender fokuserar Ellen på smak, hantverk och balans. Hon går gärna sin egen väg: bullarna är något mindre än vad som blivit norm, och i en tid när många talar om hälsosamma alternativ väljer hon att stå stadigt i det klassiska bakhantverket med smör, mjölk och socker som självklara grundpelare. För den som vill ta med något extra hem rekommenderar jag deras marmelader, som kokas på plats. Smakerna varierar, men jag fastnade särskilt för päron/citron/mandel, fikon/cognac och aprikos/passion, tre smakrika marmelader vars kombinationer förhöjer vilken frukost som helst.

Morgonstund med doft av nybakat
Dagen på Käcks bageri börjar tidigt. Redan vid halv sex på morgonen tänds ugnen för dagens första matbröd, som bakas i stenugn. Därefter är det bullar och frallor som får ta plats. En viktig del av filosofin är att allt ska bakas ut så sent som möjligt för att kunna serveras rykande färskt vid öppning. Lokalen rymmer bara ett fåtal sittplatser, men det är just det som gör atmosfären speciell. Gästerna sitter nära produktionen och man kan småprata med både bagare och personal medan doften av nybakat fyller lokalen.

Käcks bageri – en solskenshistoria i ”Sumpan
På kort tid har Käcks bageri blivit mer än bara en plats att köpa bröd och bullar. Det har blivit en mötespunkt, ett landmärke i stadsdelen och ett bevis på att lokalt entreprenörskap kan blomstra även i utmanande tider. Att Sundbybergs stad utsåg Ellen Käck till Årets sundbybergare 2024 är därför ingen överraskning. Motiveringen lyfter fram hennes hantverksskicklighet, entreprenörsanda och förmåga att sätta både sitt eget namn och Sundbyberg på kartan.

Käcks bageri visar tydligt det jag ofta lyfter här på bloggen, att små bagerier i våra förorter och kranskommuner ofta gör stor skillnad. De skapar liv, gemenskap och stolthet i närområdet, samtidigt som de håller det genuina hantverket levande. Käcks bageri är ett strålande exempel på hur passion och kvalitet kan förvandla en gata till en destination dit folk vallfärdar.

❀Varmt välkomna❀

Käcks bageri
Adress: Fredsgatan 11, Sundbyberg/Stockholm
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Onsdag-fredag 08.00-18.00. Lördag-söndag 08.00-15.00
Info: Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong, helgdagar och semester. Kontrollera alltid de aktuella tiderna innan ditt besök
Hemsida
Instagram

Det här inlägget la jag upp den 5 oktober 2025 på fikabloggen Robbans bästa. Du hittar det – och massor av andra härliga fikatips – under Besökta fik per landskap och i Fikakartan på min blogg.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.