Fikatips: Erikson Cottage


Livskvalitet, avkoppling och smakupplevelser står i centrum på Erikson Cottage i Ljungsarp som ligger i Tranemo kommun, belägen mitt emellan sjö och skog och med tystnaden runt knuten.

Erikson Cottage har den svenska skogen som närmsta granne och är omringad av fantastisk natur och det är Elisabeth och Katarina Erikson som ser till att det sjuder av liv och aktiviteter på gården och att gårdsbageriet, sommarkaféet, pizzabakning i grupp, Bed & Breakfast-verksamheten, surdegskurserna, konferenserna och de omtalade glashusen i skogen bokar på bra.

Glashusens väggar och tak är av glas och de små husen står utplacerade i skogen där du blir omfamnad av naturen. Säsongen sträcker sig mellan maj och september.

Sommarkaféet håller öppet mellan maj-augusti så håll koll på hemsida, Facebook och Instagram för aktuella dagar/tider.

Beskriv Erikson Cottage för dem som aldrig besökt er.
– Vi är ett smultronställe beläget i de västgötska skogarna på gränsen mot Småland mindre än en timma från Jönköping och Borås och alldeles i närheten av Hestra och Isaberg Mountain Resort. 

Gården har varit i familjens ägo i fyra generationer. Ryggåsstugan som ligger på gården, och som går att hyra, är från 1700-talet och där föddes Elisabeth och Katarinas pappa med sju syskon. I ladugården valde vi år 2019 att bygga ett gårdsbageri med tillhörande restaurangkök. Idag driver vi, Katarina och Elisabeth, bageri och sommarcafé i denna mysiga och rofyllda miljö. Vi bakar surdegsbröd på kulturspannmål och surdegspizzor i vår vedeldade italienska pizzaugn. Vi erbjuder även sedan förra säsongen unika boende i våra 72 hour cabins, glashus, som är placerade ute i naturen. 

Hur ser ert sortiment ut?

– I vårt gårdscafé erbjuder vi inte bara riktigt gott fika, bakat i vårt gårdsbageri, utan även en underbar avkopplande miljö. När vädret tillåter sitter du ute i trädgården och njuter av lugnet med en god kopp kaffe eller te och nybakt. Är det så att hungern gör sig påmind serverar vi även lättare maträtter som smörrebröd på Elisabeths stenugnsbakade surdegsbröd, panini på lavainbröd eller hamburgare på kött från lokal uppfödning och med vårt stenugnsbakade hamburgerbröd. Vi älskar närproducerat och gör allt för att tillhandahålla de bästa råvarorna som säsongen erbjuder. Vegetariska, glutenfria och laktosfria alternativ finns.  Du kan handla med surdegsbröd från bageriet. 

Vi har serveringstillstånd så vill du ta en kall lokal öl eller ett glas bubblande frizzante i trädgården går det bra. Vi har även goda alkoholfria drycker. 

Varför skall man fika hos er?
– Att ta en omväg till oss för den vackra miljön, det goda surdegsbrödet och våra nybakade bullar är väl värt. Ta gärna med badkläder för ett dopp i den fina sjön, Lagmanshagasjön, som ligger 1 km från gården.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Våra lokala hamburgare till lunch som många fråga efter. Jag (Elisabeth) bakar hamburgerbrödet på kulturspannmål och fet gårdsmjölk. Våra surdegsmackor är det många som tycker om samt att köpa med  surdegsbröd.

Varmt välkomna hälsar Elisabeth och Katarina Erikson med personal✿❀

Erikson Cottage
Adress: Lindås 8, Ljungsarp (ca 52 km från Jönköping)
Öppettider: Maj-augusti (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.