Fikatips: Grön Ko café & saluhall

Det som började som en passion för god mat utan hemligheter har nu växt till Grön Ko cafe & saluhall i Värmlandsbro och vårt egna kök i Karlstad, där vi lagar vår färska färdigmat för hand. Vi vill göra det enkelt att äta vällagad och hållbar mat även när tiden inte räcker till. Vår önskan är att våra måltider skall smaka gott, vara bra för dig och dessutom bidra till en hållbar framtid.

Fjärde generationens lantbrukare
1923 tog Knuts farfars far över Mässviks Gård belägen vid en vik av Vänern på Värmlandsnäs. Tidigare var detta en gård för mjölkproduktion men efter att Knut tog över gården påbörjades ett nytt kapitel och uppfödning av nötdjur. Vi är nu fjärde generationens lantbrukare och har ställt om gården till ett hållbart ekologiskt lantbruk, för oss och framtida generationer.

Här får våra djur beta i det fria och växa i naturlig takt. Vi får även bättre kontroll på hela kedjan från gård till gaffel. Vi värnar om att våra djur ska få en bra och harmonisk miljö att växa upp i. Det bidrar även till att vi upprätthåller vårt öppna och vackra landskap samt skapar möjligheter för framtida generationer.

Gräsätarkött från långsamtväxande djur
Vi vill erbjuda våra kunder ett godare, smakrikare, mörare och nyttigare kött av djur som fått växa i naturlig takt på ekologiska beten. På vår gård föder vi upp köttraserna Hereford och Aberdeen Angus. Djuren går utomhus på beten under perioden april/maj tom oktober. Vintertid går de i öppna stall med möjlighet att gå ut i den friska luften och utfodras då med syrat gräs, så kallat ensilage. Detta ger högre halter av omega-3 och omega-6, som ger ett nyttigare kött. Köttet blir även mer marmorerat och därmed smakrikare när djuren betar gräs och får växa långsamt i naturlig takt, det är vad vi kallar gräsätarkött.

Grön Ko café & saluhall i Värmlandsbro
I ett gammalt stationshus från 1879 växte Grön Ko café & saluhall fram. Det tidigare gamla och förfallna stationshuset har totalrenoverades och anpassats för vår verksamhet vilket stod klart hösten 2008. Här har vi från starten salufört vårt egna gräsätarkött över disk till våra trogna kunder under årens lopp. Med tiden har vi blivit ett naturligt vägstopp för både sommar och vinterturister. De flesta stannar för att avnjuta en god lunch och handlar med sig av vårt Krav-ekologiska nötkött och andra utvalda och närproducerade varor. Vi har även blivit ett utflyktsmål för en god fika och vår morotskaka är en av våra gästers favoriter.

Saluhallen är fylld med ekologiska och närproducerade varor. Framförallt ekologiskt nötkött från vår egen gård Mässvik och granngårdar som Godås och Nordbro Gård. Våra djur föds upp enligt KRAV:s regler och får beta gräs och växa i naturlig takt. Det bidrar till ett nyttigare, mer marmorerat och smakrikt kött. Här finns alla styckdetaljer att köpa färskt eller fryst. Komponera själv ihop de köttdetaljer du önskar köpa med eller välj någon av våra köttlådor. På torsdag-fredag gör vi för hand nötfärsbiffar, smaksatta med chili, örter eller tomat/fetaost som säljs färska över disk i vår egna chark. Goda att grilla eller steka i grillpanna.

Förutom vårt goda kött är hyllorna fyllda med varor såsom sylt, saft, chutney, honung, dinkelknäcke, skrädmjöl, rapsolja, ekologiska teer, vedugnsbakat surdegsbröd från Brukets Godaste tillsammans med närproducerade ostar av ko- och getmjölk. Vi saluför även vilt kött som älg och hjort samt lokalproducerat lamm och griskött. För det dukade bordet hittar du linnehanddukar från Klässbols linneväveri, porslin, glas, muggar, skärbrädor, servetter, salladsbestick och annat du kan behöva till hemmet.


I restaurangen serveras ett flertal vällagade varmrätter där den klassiska svenska husmanskosten står i centrum. Vi erbjuder bland annat fläsklägg med rotmos, dillkött med kokt potatis, fiskgryta bouillabaisse, gulaschsoppa eller varför inte en lakto-vegetarisk broccolisoppa. Självklart erbjuder vi även dagens lunch varje dag Här ingår förutom en god varmrätt ingår sallad och Fairtrade-kaffe på maten för 99 kr. Vill du ha något annat än dagens finns det ett stort urval från den övriga menyn för 120 kr. Varm mat serveras hos oss fram till och med klockan 17:30 varje dag.

I caféet bakar vi på våra egna recept och på kakbordet kan man välja bland ex. morotskaka med topping, nöttopp med mörk choklad, nybakade kardemummabullar, handrullade chokladbollar med espresso och klassiska småkakor med mera. Vi har espressomaskin och naturligtvis lokalproducerat Fairtrade-kaffe från Löfbergs. Vi har även ett stort urval ekologiska teer.

Vid vackert väder sitt gärna på vår uteservering eller på vår övervåning där vi har ca 45 sittplatser. Vi har även olika utställningar på vår övervåning med jämna mellanrum.

✿Varmt välkomna hälsar Christina & Knut Lillienau❀

Grön Ko café & saluhall
Adress: Värmlandsbro, Brovägen 23, Säffle/Värmland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-söndag 11.00-18.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.