Fikatips: Inez & Greta

Den 16 december 2022 slogs dörrarna upp för ett nytt hantverksbageri och kafé i Halmstad. Det nya bageriet ligger i Snöstorpsgården, en gammal kyrkskola, som byggdes 1850. Den ligger centralt i Snöstorp, alldeles bredvid Snöstorps kyrka som blivit utnämnd till en av Sveriges vackraste kyrka.

Jag som driver bageriet heter Cecilia Jönsson och är utbildad bagare och konditor. Ända sedan jag var liten har bakning varit ett stort intresse och passion. Mamma lärde mig tidigt att baka, hon tyckte det var viktigt att föra vidare traditioner. Vilket jag är henne evigt tacksam❤️

Att baka från grunden, hur man gjorde förr och med bra råvaror ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill att mina bakverk ska skapa minnen från förr. 2011 tog jag mitt gesällbrev i Göteborg. Sedan dess har jag arbetat på olika bagerier runt om i Halland.

Bageriet är döpt efter två kvinnor jag ser upp till, min farmor och min mans farmor: Inez & Greta som även är namnet på din nya dröm. Jag var bara tre år när min farmor dog. Mina minnen från henne är svaga och minnena är nog mest från att andra berättat för henne. Jag önskar att jag hade fått lära känna denna fantastiska och älskvärda människa. Farmor föddes 1923, nr 10 och minst i syskonskaran. Min farmor fick själv två pojkar och min pappa är den förstfödda.

Farmor var en hårt arbetande kvinna, hon hade flera jobb samtidigt som hon tog hand om både barn, man och hus. Tyvärr var min farfar inte den mest hjälpsamma och förstående. Farmors liv blev alldeles för kort och hon dog 56 år, ung. Saker som berättats om henne gör att jag vill lyfta fram henne så som hon förtjänar. Så som den hon var, vänlig, hjälpsam, fantastisk matlagerska, hennes magiska bakkunskaper. Saker jag hoppats fått ärva och föra vidare.

Greta föddes 1906. Greta har rötter från Röinge och bodde också där under en tid. Hon är min mans farmor och jag har aldrig träffat henne. Så även här är det berättelse från andra. Greta dog 1992 så min man har flera starka minnen från henne. Många minnen är från hennes fantastiska bakverk och matkunskaper.

Greta och hennes man hade det ganska bra med ekonomin och hon behövde inte jobba på samma sätt som min farmor. Men även hon fick stå tillbaka och vara mer i bakgrunden. Greta förtjänar att lyftas och hyllas. Även om jag aldrig träffat henne är hon en del av mig och min familj. 

✿Varmt välkomna❀

Inez & Greta
Adress: Litorinavägen 18 (Snöstorpsgården), Halmstad/Halland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Tisdag-fredag 07.00-17.00. Lördag 08.00-15.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.