Fikatips: Klövsjö stenugnsbageri

Klövsjö sägs vara Sveriges vackraste by och är ett gammalt jordbrukssamhälle på gränsen mellan Jämtland och Härjedalen med drygt 300 invånare.

Utöver ett vackert landskap med storslagen natur och ett paradis för skidåkning så är området även rikt på mathantverk med ett flertal restauranger, ölbryggeri och ett välkänt stenugnsbageri.

Klövsjö stenugnbageri drivs sedan 2009 av Erika Dillner och Nathalie Persson och uppdelningen dem sinsemellan är att Erika ansvarar för matbröd och sötebröd medans Nathalie ansvarar för kondisdelen med choklad och tårtor.

I stenugnen gräddas kaffebröd, surdegsbröd, knäckebröd och pizza på ekologiskt mjöl, gärna kulturspannmål som dinkel, nakenhavre och enkorn, från bland annat Ångsta kvarn, Warbro kvarn och Limabacka kvarn. Erika och Nathalie försöker köpa lokala och ekologiska råvaror så långt det går då de anser att det är viktigt att värna och stötta de lokala producenterna för att därigenom bibehålla en levande landsbygd.

På fredagarna bakas det pizza och sommartid dukas det upp till pizzabuffé i trädgårdstältet. Pizzorna har frejdiga namn såsom Kyrkbacken, Nybogård, Älgen, Betan, Per-Jon och Veganen.

Beskriv Klövsjö stenugnsbageri för dem som aldrig besökt er.
– Klövsjö stenugnsbageri och kafé ligger i ”Sveriges vackraste by”  Klövsjö vid foten av fjället i Destination Vemdalen. I en mysigt inredd lokal har vi vårt ställe. På sommaren har vi en stor uteservering i det fria samt ett trädgårdstält där man kan avnjuta lunch, fika och pizza på fredagar.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi är ett bageri och kafé som satsar på ett hållbart sortiment och allt är bakat och tillagat från grunden med så mycket lokala och ekologiska råvaror som möjligt. Vi serverar lättare luncher, bakar gott bröd på surdeg och långjästa degar, härliga bullar, bakverk, mackor samt pizza på fredagar.

Sommartid serveras  fikabuffé på tisdagar och pizzabuffé på fredagar. Vi gör tunnbröd-stutar med våra goda röror, grillmackor med olika fyllningar, använder lokalt producerad korv med vår eget korvbröd och egengjord coleslaw samt picklad lök. Missa inte våra goda bröd, bullar och pizza. Du kan beställa smörgåstårtor och ibland finns det några bitar i fikamontern. I vårt kafé kan du avnjuta tårtor, bakelser och choklad från Natcake som också har en liten butik rakt över vägen.

.

Varför skall man fika hos er?
– Hos oss fikar du med fördel utomhus på sommaren, bredvid en porlande bäck där du kan sitta och avnjuta en fika och lättare lunch. I trädgårdstältet på baksidan serveras våra berömda kakbufféer på tisdagar och på fredagarna dukar vi upp pizzabuffén med lite annorlunda surdegspizzor.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Du får inte missa våra bullar som med långjäst deg, smör och mjölk blir alldeles magiskt goda och saftiga. Lingongrova, klövsjölevain samt nötbröd är populära brödsorter som säljer bra. Grillade mackor, pajer, grillad lokal korv med vårt eget korvbröd och sallader står på lunchmenyn. Vi har även veganska bullar, cookies och grillmackor. Helt enkelt bra produkter med bra grejer i degen.

Varmt välkomna hälsar Erika Dillner och Nathalie Persson✿❀

.

Klövsjö stenugnsbageri
Adress: Klövsjövägen 44, Klövsjö (cirka 28 km från Vemdalen, 97 km från Östersund)
Öppettider: Måndag-söndag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
OBS: Stängt för säsongen mellan 23 april-25 maj.
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.