Fikatips: Konditori Kampanilen


1936 startades det upp konditori och bageriverksamhet i hörnet Karl-Johansgatan och Gamla Varvsgatan i Göteborg. Då under namnet E. Rylanders EFTR. Verksamheten drevs då av konditorn Gillis Sjöberg och hans son Bertil.

1959 såldes verksamheten till Bertil och Marianne Olofsson och fick namnet konditori Kampanilen. 1976 var det dags för nytt ägarbyte och Reino Persson tog över vid ugnen och drev verksamheten under många år. 2008 hyrde fastighetsägaren ut lokalen och sedan dess har det bedrivits kaféverksamhet av olika slag.

2018 tog Kalle Bengtsson över och namnet Kampanilen, som legat i träda under några år, plockades återigen fram. Lokalerna har fått en välbehövlig helrenovering och ett nytt bageri- och konditori ser nu åter dagens ljus.

Kalle Bengtsson har tidigare vunnit tävlingen Årets konditor (2017) och även varit mångårig konditor i Svenska kocklandslaget. På Kampanilen skapas konstnärliga bakelser och tårtor, klassiska konditorivaror och chokladpraliner av högsta klass. Allt tillverkat med en rejäl portion kärlek till råvaror och hantverk. Vi erbjuder även stenugnsbakade surdegsbröd såväl som klassiska kanelbullar och allt där emellan.

Vad kommer då namnet Kampanilen ifrån? Sjömanstornet, eller sjöfartsmonumentet är ett 44 meter högt torn. Det invigdes 1933 och restes till minne av sjömän som omkom under första världskriget. Tornet kallas ibland felaktigt för Kampanilen men en kampanil är ett klocktorn. På tornets topp finns Ivar Johanssons 5 meter höga broskulptur ”Kvinna vid Havet” populärt kallad sjömanshustrun som även återfinns i vår logga.

✿Varmt välkomna hälsar Kalle med personal✿

Konditori Kampanilen
Adress: Karl Johansgatan 5, Göteborg
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Tisdag-fredag 08.00-18.00. Lördag-söndag 09.00-16.00
Hitta hit
Hemsida/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.