Sjöholms Bageri är ett av Sveriges äldsta bagerier, med anor från 1876. Även om mycket av historiken har gått förlorad genom åren, vet vi att bageriet grundades av Otto Franke och ursprungligen bar hans namn. År 1900 uppfördes byggnaden där bageriet än idag håller till, och i början av 1900-talet tog P.O. Sjöholm över verksamheten, vilket gav bageriet dess nuvarande namn.
Genom tiderna har bageriet stått emot både världskrig och ekonomiska kriser. Under världskrigen var det en av de få verksamheter som inte fick stänga, eftersom bröd ansågs vara en nödvändighet – även i kristider.
Sjöholms Bageri drivs av oss, bröderna Anton och Johan, tillsammans med vår fantastiska personal – vår förlängda familj.
Min passion för bakning började redan som fyraåring, när jag (Anton) stod i föräldrarnas kök med en kockmössa på huvudet och drömde om att bli bagare. I högstadiet fick jag min första inblick i yrket genom en praoplats på ett bageri, och under gymnasiet utbildade jag mig till bagare. Min praktik gjorde jag här på Sjöholms, vilket ledde till ett sommarjobb som bekräftade att jag hade valt helt rätt utbildning.
Redan då växte drömmen om att en gång få ta över Ängelholms anrikaste bageri. Mitt yrke tog mig sedan vidare runt i Sverige, först var jag på Icehotel i Jukkasjärvi där jag jobbade som bagare i deras högt ansedda restaurang. Under två somrar jobbade jag på Olof Viktors på Österlen. Efter det har jag även hunnit med att jobba på välkända bagerier på Smögen, i Åre och Sälen.
Med en massa erfarenheter i bagaget lever jag nu min dröm och mitt bröd är min stolthet. Kvalité, smak och nytänkande blandat med klassiker är det som driver mig och genomsyrar hela bageriet. Min kärlek för bageriet och staden är en känsla jag vill förmedla varje dag i vårt mysiga och familjära bageri och fik.
Sammanfattningsvis har bageriet funnits på samma plats sedan 1876, och genom hela vår långa historia har vi alltid bakat våra bröd i stenugn – en tradition vi stolt håller fast vid. Nu fortsätter vi att skriva historia. Tillsammans.
❀Varmt välkomna❀
Sjöholms bageri
Adress: Storgatan 58, Ängelholm (de har även filialer i Förslöv och Valhall park)
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Vardagar 07.00-18.00. Lördagar 07.00-15.00
Hemsida
Facebook
Instagram
Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.
Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.
Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar