Det finns något alldeles speciellt med att kliva in på ett ställe där allt doftar nybakat bröd, nymald spannmål och grönsaker som knappt hunnit lämna jorden. Hos oss är det precis så, här bakas och lagas allting från grunden, på ekologiska och helt växtbaserade råvaror. Vi har valt den vägen för att vi tror på det enkla: att jobba med respekt för naturen, djuren och människan. Och inte minst, att det vi serverar ska smaka riktigt, riktigt gott.
Surdegens långsamma magi
Vi bakar på mjöl från Warbro kvarn och Limabacka kvarn, där gamla kulturspannmål som emmer och dinkel får spela huvudrollen. Spannmål som har odlats i generationer, men som idag känns mer aktuella än någonsin tack vare sina djupa smaker och sitt näringsrika innehåll.
Allt vårt bröd bakas på surdeg och får jäsa långsamt, minst ett dygn, ibland två. Den långsamma jäsningen ger bröden både en unik karaktär och en lättare smältbarhet. Våra bullar genomgår samma process, de får också vila i hela 48 timmar innan de bakas av i stenugn. Resultatet? Luftiga, saftiga och smakrika bakverk som inte behöver några genvägar.
Grönsakerna som knappt hunnit lämna jorden
Vår meny bygger på det som finns allra närmast, på de kravodlade grönsakerna från fältet precis intill. Bara timmar efter att de har skördats hamnar de i våra grytor och på våra tallrikar. Det är en lyx vi aldrig tar för given: att kunna servera mat som bokstavligt talat går från jord till bord utan några omvägar. Det innebär också att menyn förändras i takt med säsongen. Sparrisen får glänsa på våren, tomaterna på sensommaren och de mustiga rotfrukterna på hösten.
Ett levande sortiment
Vi är lika mycket bageri som kafé, och hos oss kan du plocka med dig frukostcroissanter eller helgbröd hem eller slå dig ner för en matig lunch eller en lång fika. Alla våra platser är utomhus, så vi lever lite efter vädrets nycker. Men det gör också upplevelsen mer levande, en solig dag blir kaffet och bullen nästan ännu godare.
På brödhyllan finns alltid något för olika smaker: ljusa lantbröd, mörkare varianter med nötter och torkad frukt, samt robusta rågbröd. Vi bakar inte bröd utan gluten, men erbjuder alltid bakverk utan tillsatt gluten och rätter som kan anpassas. På fikabordet hittar du klassiker som småkakor och biskvier, men också kavlade bakverk och bullar som smaksätts med det som är bäst just nu. En bulle kan därför smaka fläder i juni och äpple i september, allt enligt säsongens gång.
Grannskap i hållbarhetens tecken
Vi delar byggnad med Hermelins grönsaker, och även om våra verksamheter skiljer sig åt har vi samma hjärta: hållbarhet. Magdalena och hennes team odlar grönsaker och snittblommor av allra högsta kvalitet, med samma respekt för jorden som vi själva vill förmedla i vårt bageri. I deras gårdsbutik, som ligger vägg i vägg, hittar du alltid säsongens bästa råvaror direkt från landen, kompletterat med produkter från andra lokala producenter. Ett besök där är nästan lika självklart som att ta en bulle hos oss.
Filosofin bakom allt
Vi har egentligen en ganska enkel filosofi: att jobba hållbart. Att se till att de råvaror vi använder inte bara smakar gott, utan också gör gott för miljön, för kroppen och för framtiden. För oss betyder det att baka och laga mat som känns ärlig, nära och äkta. Och när vi dessutom kan lägga till det där sista, att allt vi serverar är riktigt jäkla gott, ja, då är vi hemma.
❀Varmt välkomna hälsar Erika Frost med personal❀
Open New Doors
Adress: Fallsbergs gård, Bjälbogatan, Skänninge/Östergötland
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Fredag-söndag 08.00-16.00
Info: Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong, helgdagar och semester. Kontrollera alltid de aktuella tiderna innan ditt besök
Notis: Open New Doors delar byggnad med Hermelins grönsaker
Hemsida
Instagram
Facebook
Det här inlägget la jag upp den 15 september 2025 på fikabloggen Robbans bästa. Du hittar det – och massor av andra härliga fikatips – under Besökta fik per landskap och i Fikakartan på min blogg.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.
Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.
Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Upptäck mer från Robbans bästa
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.



Skriv ett svar