Fikatips: Röe gård

Sedan 1991 bedrivs det publik verksamhet på Röe Gård. Då började Maria Christensson att odla eterneller vilket var oerhört populärt i början av 1990-talet. Verksamheten växte succesivt med försäljning av binderimaterial, presenter, slöjd med mera.

1994 öppnades gårdskaféet i det gamla 1800-talsmagasinet på gården och samtidigt gick vi med i ”Bo på Lantgård” för att hyra ut vår lägenhet i Flygeln. 2000 inledde vi ett samarbete med konstnärerna Lena och Gösta Linderholm för att sälja deras produkter.

År 2006 byggde vi ytterligare ett hus för uthyrning, Bovikstorpet, och 2009 byggde vi den nya restaurangen då vi ”växte ur” magasinet där vi dittills haft kaféet. Detta ledde i sin tur till att vi fick mer plats till butiken, som nu fyller upp hela magasinet.

Idag har vi en året-runt-öppen verksamhet där restaurangen och kaféet står för den största omsättningen men kringverksamheten med butiken, uthyrningen och evenemangen är också viktiga delar i verksamheten. Vi sysselsätter idag cirka 15 personer varav fyra stycken jobbar 75-100 procent under hela året och resterande är timanställda.

Maria är spindeln i nätet och har huvudansvaret för verksamheten och Paul ser till så att det tekniska fungerar. Men utan alla andra duktiga anställda som hjälper till skulle det ju inte fungera!

Maria är utbildad hushållslärare och jobbade med det under några år i början av 80-talet, men blev sedan landsbygdsrådgivare på Hushållningssällskapet 1986. Där jobbade hon med att utveckla lokala matkoncept under varumärket ”Västgården”. I början av 90-talet återgick Maria till läraryrket, då till Gullmarsgymnasiet i Lysekil. I samband med att vi satsade allt mer på hemmaplan för att utveckla verksamheten på Röe Gård slutade Maria 1995 som lärare.

Röe gårds geografiska placering ger den friluftsintresserade ett ypperligt tillfälle att njuta av vad vår vackra natur har att erbjuda. Under sommarhalvåret betar kvigor och får alldeles intill gården. Hönorna kacklar i sin hönsgård.

I gårdsbutiken säljs livsmedel, nostalgileksaker, inredning, presentartiklar, keramik och mycket mer. Sortimentet varierar självklart över säsong. Vi tillagar även egna produkter och säljer, såsom marmelader, fröknäcke och müsli. Från vår systergård Klevs Gård i Bovallstrand säljer vi även ägg, rapsolja och linfrön.

I restaurangen och kaféet kan du njuta av goda smörgåsar, hembakade kakor men även vällagad mat. Vi använder så långt det är möjligt enbart svenska råvaror och bakar allt själva i vårt eget bageri. Våra specialiteter är bland annat Marias fisksoppa, Röes räksmörgås och Bohuslänsk äggost.

✿Varmt välkomna❀

Röe gård
Adress: Röe gård 102, Brastad/Bohuslän
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Fredag-söndag 11.00-16.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.