Nya bagerier på gång runt om i landet

Trots tuffa tider med inflation, ökade priser på el, råvaror, emballage och transportkostnader så öppnas det bagerier runt om i landet. Vilket naturligtvis är oerhört glädjande för är det något jag vurmar extra varmt för så är det bagerier.

Jag kommer väl ihåg när jag efter högstadiet i början på 80-talet jobbade extra som tidningsbud i Enskede i Stockholm. Jag brukade hämta tidningar i Sockenplan och så delade jag ut dem i Gamla Enskede med omnejd. Vid slutet av passet brukade jag gå förbi Malms bageri och konditori (verksamt mellan 50- och 90-talet) vid Sofielundsplan (hade även en filial på Ringvägen 147). Då det fortfarande var tidigt på morgonen så hade bageriet ännu inte öppnat för allmänheten så jag fick köpa frallor av bagarna vid produktionen. Jag åt rykande färska frallor med smör och ost varje morgon och jag njöt i fulla drag.

Jag skrev för några veckor sedan ett inlägg om de utmaningar som kaféer, bagerier och konditorier står inför den närmsta tiden och de är många och svåra. Men trots turbulenta tider så finns det eldsjälar som satsar och startar upp nya bagerier och det tycker jag är värt att ta upp här på bloggen.

Närmast till hands att öppna upp är Inez & Greta som aviserat öppning nu i slutet på oktober. Det är Cecilia Jönsson som är en erfaren bagare och konditor med gesällbrev som startar upp bageriet i gamla Snöstorpsgården i Halmstad som byggdes 1850. Namnet har hon tagit efter två kvinnor hon ser upp till, nämligen farmor och hennes mans farmor.

Jeanette Ekerås flyttar sitt bageri Mormor Bättys kringlor ungefär tre mil från Härenebro till centrala Alingsås. Fokus blir mer på bageri och mindre på kafé även om det kommer att finnas ett fåtal sittplatser. Öppning är planerad till den 1 november. Grattis säger jag till Alingsås, som redan idag är fikats huvudstad, till ännu ett ställe som erbjuder schyssta godsaker.

Den 1 november öppnar Elise Johansson upp Säsongsbagar’n på Storgatan 27 i Dalsjöfors/Västergötland. Hon förverkligar sin dröm om att driva eget bageri. Stort lycka till.

Stephanie Johansson som kammade hem tävlingen Hela Sverige bakar 2021 planerar att öppna bageri i Rydöbruks gamla brandstation i Halland. Samarbete kommer att ske med Knystaforsens Michelinkock Nicolai Tram. Stephanie är utbildad ekonom och arbetar som privatrådgivare på bank men har alltid haft bakning som hobby. Nu skall hon få utlopp för sin kreativitet med nytt bageri. Planerna är att öppna bageriet i höst.

I november hoppas Stina Källgren kunna öppna upp småskalig bageriverksamhet i huset där hon bor på Skravlingsvägen 36 i Bydalen/Sundsvall. Hemsida och Facebook skall fixas men fram tills dess kan du följa henne på Instagram.

Ett bageri som öppnade nytt för några veckor sedan är Kringelgården som drivs av Fia och Joel Christenson. Kringelgården har en lång och intressant historia (som du kan läsa om här) och har sitt huvudsäte på Sturevägen 15 i Saltsjöbaden där produktion och kafé finns. Den nya enheten hittar du på Tellusborgsvägen 69 vid Telefonplan i Stockholm där det även erbjuds pizza.

I Sundbyberg i Stockholm planerar bagaren Sebastian Axvret att starta upp ett mindre hantverksbageri efter årsskiftet, Bageriverkstan. Sebastian har jobbat åtta år som bagare och ser nu till att fikasugna får goda bröd och bakverk på Stora bageriet på Sibyllegatan 2. Det nya bageriet planeras i hans pappas villa mellan Duvbo och Näckrosens tunnelbana i ett villaområde som heter Tulemarken. Småskaligt med schyssta råvaror. Det gillar jag skarpt.

En stor aktör är stenugnsbageriet Fabrique med ägarna David och Charlotta Zetterström som planerar fler enheter i Stockholm. Efter årsskiftet öppnas nytt på Slussplan 5-9 i Gamla stan med butik och bageridel fördelat på 240 kvadrat. De tar även steget att öppna en pastarestaurang nästa år vid Slussen. Santo är namnet på restaurangen där det nya konceptet är utformad tillsammans med den italienska pastakocken Gabriele Paziani. Fabrique stenugnsbageri har i dag ett 20-tal enheter i Stockholm, Gotland samt i London och New York.

Under våren 2023 startar Johan Rönnfjord och Beatrice Dahlberg nytt bageri och konditori i Vindeln, Västerbotten. Lokalen ligger precis bredvid 363:an så det borgar för bra genomströmning av kunder. Lokalen skall nu renoveras och bageri, kök och kafédel iordningställas. Fram till öppning kommer de att smygstarta med en foodtruck nere på industriområdet i Vindeln. Namnet på det nya stället blir Dahlbergs konditori.

✶✶✶

Om du har du tips på nya bagerier/konditorier och kaféer som är på gång att öppnas så är du välkommen att tipsa mig. Fikanyheter för Stockholm kan du läsa här.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.