Det råder stiltje nu i semestertider på nyheter som rör fikats underbara värld i Stockholm. Många har semester och njuter av fika i bersån eller på ett charmigt naturnära sommarkafé.

Juli månad brukar vara en härlig tid att besöka populära fik i stan som annars brukar vara knökfulla. Tempot, stressen och den höga ljudnivån är som bortblåst under semestermånaden. Att sippa på en god kaffe och njuta av en härlig bulle utan stress och hets i ett relativt folktomt Stockholm – det är underbart.

Jag brukar publicera fikanyheter här på bloggen med jämna mellanrum och här kommer en kortare semesterversion. Senast jag publicerade fikanyheter var i maj och vill du läsa ännu tidigare publiceringar så kan du göra det här.

Foto: Florencia Viadana på Unsplash
Foto: Florencia ViadanaUnsplash

…..Bagaren Bedros Kabranian och konditorn Frida Bäcke öppnar äntligen upp egen verksamhet. Det ryktades att det var på gång tidigare men så kom pandemin och satte käppar i hjulet men nu skall det vara klart med lokal i hörnet Drottninggatan/Rådmansgatan i Stockholm. Det nya fiket planeras att öppnas upp den 30 september. Bedros har tidigare jobbat som bagarchef hos Magnus Johansson bageri & konditori samt på Mr Cake och när han inte bakar i stan så reser han runt i världen och håller utbildningar och föredrag. Han har också varit medlem i det svenska bagarlandslaget. Frida har tidigare vunnit VM-guld med kocklandslaget, brons i European Cup med konditorlandslaget, jobbat som chefskonditor på Magnus Johanssons bageri & konditori samt på Art Bakery. Nyligen avslutade hon ett jobb som konditorchef på den hyllade Michelinkrogen Aira. Frida är i år vald till konditorernas konditor bland 100 branschkollegor. Med två sådana lysande stjärnor kommer deras nya fik bli en garanterad succé.

…..Bageri Petrus har som bekant stängt igen vilket jag skrivit om tidigare här och i lokalerna på Swedenborgsgatan har istället Haga bageri öppnat, vilket jag också skrivit om här (intervju med delägare Oscar Målevik). Men vad har då hänt med Petrus Jakobsson? Jo, han har dragit vidare och startat upp ett bageri vid Årsta partihallar. Dåndimpen’s är namnet på det nya bageriet vars huvudsakliga inriktning kommer att vara leverans till restauranger och kaféer runt om i stan. Petrus kommer att köra ett ”mackeri” och sälja bröd och sötebröd på plats. Dock kommer det ej vara ett kafé utan det som bakas för dagen finns även till försäljning att ta med. Verksamheten har dragit igång så smått men efter semestern så höjs produktionsnivån. Adress: Fiskhallsvägen 2-4, Årsta partihallar. Öppettider: Tisdag-fredag mellan klockan 09.00-13.00. Ej kafé, du köper med dig godsaker bakad med kärlek.

…..Den 13 augusti slår Tingstorget bageri och konditori upp portarna i Alby. Det är Artur Dywicki och Tomasz Jarecki som driver stället. Adress: Tingstorget 2a.

…..Den 15 augusti öppnar Granero bakery och restaurang Ocra. Det är Thomas Hulldin och Jan Richter som driver Steninge bruk vid Steninge slottsby, restaurang Kolmilan på Ekerö och K4 Pampas i Pampas Marina som drar igång den nya verksamheten i Verkstadshuset/Gasverket i norra Djurgårdsstaden. Per Mattsson är bagaransvarig och kommer närmast från Vete-Katten och innan det var han 22 år på NK-bageriet. Det kommer även erbjudas egentillverkad gelato i bageriet.

…..Som jag skrev om i maj så växer RC Chocolate i city. Den 22 augusti öppnar RC upp en stor enhet på Regeringsgatan/Kocksgränd som kommer att vara på 360 kvm och inhysa tillverkning, kafé och butik. Och veckan efter öppnar de en mindre enhet i botten på en av Hötorgsskraporna vid Sergelgången. Ytan där kommer att vara på 70 kvm. RC växlar även upp på Arlanda vilket jag också skrev om i maj.

…..I Swedbanks före detta lokaler i Vallentuna centrum öppnar Espresso House en enhet i mitten av augusti. Enbart i år skall Espresso House expandera med upp till 27 nya enheter runt om i landet. De är idag Nordens största coffee-shop kedja med över 460 enheter i Sverige, Danmark, Norge och Tyskland.

…..Sveriges största coworking-kedja Convendum kickar igång eget kafékoncept, Convendum Coffee, i samarbete med Lavazza. Den 22 augusti är det premiär för konceptet i anslutning till coworking-delen på Kungsgatan 9. Bakverken levereras från Balders bröd. Konceptet finns även i anslutningen till enheten på Vegagatan 14 vid Odenplan.

…..I slutet på september ynglar bageriet Kringelgården av sig och öppnar en filial på Tellusborgsvägen 69 vid Telefonplan. Kringelgården har en lång och intressant historia (som du kan läsa om här) och har sitt huvudsäte på Sturevägen 15 i Saltsjöbaden där produktion och kafé finns. Bageriet drivs av Fia och Joel Christenson.

…..Den 21 september slår fiket Strö upp portarna. Adress: Gamla Södertäljevägen 143 i Segeltorp.

…..Vete-Katten öppnar i slutet av september sin nya enhet i anrika herrekiperingen Georg Sörmans tidigare lokal på Sankt Eriksgatan 41. Det blir 130-140 sittplatser med liknande utbud som på originalstället på Kungsgatan 55. Vete-Katten finns även på Gamla Brogatan 31 (bakfickan), Centralen, Hotell Continental, Gallerian, Karolinska samt på Åhlens city.

…..Den 1 oktober öppnar Kaferang sin tredje enhet i Stockholm. Sedan tidigare finns de på Gamla Brogatan 13 och Skånegatan 81 och nu öppnar de upp i Finefoods tidigare lokaler på Hammarby Allé 62 i Hammarby Sjöstad.

…..Delägaren till Vete-Katten, Johan Sandelin-Järnåsen, ligger inte och latar sig för under det första kvartalet nästa år öppnar de ännu en enhet, nu i Skobells gamla lokaler i hörnet Götgatan/Blekingegatan på Södermalm. Tanken är att öppna ett schweizeri – ett grand café – med lite lättare rätter och med öl och vin. Självklart kommer Vete-Kattens digra utbud av bakverk att finnas på plats också. Lokalen kommer rymma cirka 140 sittande gäster.

…..Sista veckan av oktober slår Chef Jungstedt upp dörrarna till sin verksamhet på Sicklastråket 11-13 vid Nobelberget i Sickla. Men redan i augusti och september (26/8, 2/9, 9/9, 16/9, 23/9) kommer en pop up-butik att öppnas på Smedjegatan 9 i samma område. Grundaren Kalle Jungstedt är en av Sveriges bästa pralinmakare med en hög kreativ nivå. Jungstedt har över tjugo års erfarenhet som kock både i Sverige och internationellt, alltid med förkärlek för desserter. Idag levererar Chef Jungstedt praliner till några av Stockholms bästa restauranger. I Sickla kommer det utöver försäljning och chokladtillverkning att erbjudas både företagsevent och kurser i pralintillverkning. I området finns även Kennys Gelato, Honey Coffee Roasters och Robin Delselius bageri.

…..Svenskt Tenn på Strandvägen öppnar kafé i höst. Tidigare hade Svenskt Tenn servering av afternoon tea men när pandemin bröt ut så upphörde det. Det nya kaféet kommer att ligga vägg-i-vägg med den befintliga butiken, i det som tidigare var Malmstenbutiken. Till sin hjälp har man anlitat restauratören Petter Nilsson som ligger bakom fine dining restaurangen Petri vars koncept är baserat på ett kreativt förhållningssätt till ekologiska, närproducerade livsmedelsråvaror. Ambitionen är att kaféet och dess meny skall hålla samma höga kvalité, med omsorg för det närodlade, som butiken gjort i snart 100 år.

…..På Malmskillnadsgatan, vägg i vägg med entrén till Vasakronans huvudkontor och coworking-erbjudande Arena, öppnar Mellqvist café, samt restaurang Pava med matsal och bar. Bakom restaurang Pava står Mellqvist och Winestyle. Mellqvist finns sedan tidigare på Rörstrandsgatan.

…..Bonne Femme stenugnsbageri fortsätter att öppna nya enheter, nu i Blåsut, närmare bestämt Blåsutvägen 13 (i café Vår Gatas tidigare lokaler). Sedan tidigare finns de i Hammarbyhöjden (två enheter varav produktion hos den ena), Aspudden, Stora Essinge, Årstadal, Telefonplan samt Abrahamsberg.

…..Den 15 juni öppnade den norska bageri- och kafékedjan Backstube med tyska grundare upp sina portar på Drottninggatan 92-94.

…..I april tog Robin Delselius över Systrarna Delselius i Grisslinge efter att fiket ägts och drivits av andra i fem år. Efter omfattande renovering öppnade fiket nyligen vid Grisslinge havsbad. Men vilka är då familjen Delselius? Morfar Jan Delselius öppnade första konditoriet i Gustavsbergs centrum 1986. År 1999 startade han Delselius bakficka i Grisslinge tillsammans med sina tre barn (Helén, Therese och Kristoffer). Efter fem år tog Robins mamma (Helén) och Therese över i Grisslinge och drev det som Systrarna Delselius fram till 2017 då de sålde verksamheten. Idag drivs Delselius i Gustavsbergs centrum av Robins morbror (Kristoffer) som även driver café Tornhuset och Deliverkstan i Gustavsbergs hamn. Therese driver Centralkonditoriet i Nacka tillsammans med maken Niclas Ceimertz. Robin driver utöver fiket i Grisslinge även enheter på Södermalm, Gamla Enskede, Sickla köpkvarter, Kvarnholmen (där produktionen ligger) och Stavsnäs vinterhamn. 

…..I början av nästa år öppnar Pascal en kaffebar på Sturegatan 4. Pascal finns sedan tidigare på Norrtullsgatan 4 och Skånegatan 76.

PLOQ – grannar med Shell, öppnar upp allt fler matställen längs de svenska vägarna och sammanlagt siktar de på 104 ställen. Mat och fika erbjuds med eget nybryggt ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe från utvalda kaffekooperativ. PLOQs ägare är energibolaget St1 som även har Shellstationerna i Sverige. I Stockholm har de öppnat upp i Upplands Väsby, Täby, Bromma och två stycken enheter i Botkyrka.

✶✶✶

Om du har fikanyheter gällandes Stockholm så är det bara att tipsa mig så lägger jag upp det här. Nyheter om nyöppnade kaféer, gelaterier/glasshus, bagerier, konditorier, pralin och konfektyr, tehus, specialkaffeställen – hör av dig till mig.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.