Vi svenskar fikar som bekant året om men frågan är om inte den varma årstiden är den allra härligaste perioden för en fika. Nu när många sommarkaféer slagit upp dörrarna för säsongen så tycker jag att du skall passa på att besöka dem då de oftast ligger i natursköna miljöer.

Fortsätt att stödja ditt lokala fik för även om pandemin är över så innebär inte det att den ekonomiska situationen över en natt blivit bättre för näringsidkarna. Det tar tid att bygga upp ekonomin igen efter nästan två års restriktioner och med nuvarande inflation finns det fortsatt oro hos många ägare på grund av kraftigt ökade kostnader på råvaror, el och transporter.

Med ökade kostnader för fiken så kommer det bli justeringar i priserna så bli inte irriterad på personalen om kanelbullen och kaffet kostar ett par kronor mer framöver. Det är inte deras fel att saker och ting blir dyrare. Håll god ton.

Den 24 februari publicerade jag senast lite fikanyheter för Stockholmsregionen och nu har det åter blivit dags för lite nyheter som jag snappat upp på stan och om du sitter på info så är det bara att tipsa mig så lägger jag upp det här. Tidigare fikanyheter kan du läsa här.

Gå nu ut och njut av en fika och supportera ditt lokala fik❤

Foto: Sharon Tay på Unsplash
Foto: Sharon TayUnsplash

…..Som jag tidigare skrivit om så har RC Chocolate stängt ned sin verksamhet i Sigtuna efter nästan 20 år. Nu under vår/sommar öppnar de istället upp två nya enheter i centrala Stockholm, nämligen på Regeringsgatan och Sergelgatan. Den större enheten på Regeringsgatan/Kocksgränd är på 360 kvm och inhyser tillverkning, kafé och butik. Enheten på Sergelgatan är på 70 kvm.

…..Och inte nog med att RC växer i centrala Stockholm, nu gasar de på även på Arlanda flygplats där det sedan ett par år tillbaka bedriver kaféverksamhet. RC kommer framöver öppna hela sex nya koncept med olika inriktningar och allt hör ihop med den nya marknadsplatsen på 12 000 kvm som öppnas upp på Arlanda 2023 med shopping, mat, dryck och rekreation. Den nya marknadsplatsen, som just nu byggs, i terminal 5 kommer att knyta samman hela det kommersiella utbudet av butiker restauranger och service i terminalen. RC finns sedan tidigare även i Hagastaden.

…..Bakery & Spice har åter blivit med butik. De drev tidigare butik på Torsgatan mellan 2008-2019 och valde därefter att enbart fokusera på leveranser till kaféer, hotell, restauranger och butiker. Produktionen ligger i Solna och den nya butiken som nyligen öppnade hittar du på Slottsvägen 1 i Solna. Öppet måndag-fredag mellan 06.30-15.00. Under hösten utökas öppettiderna.

…..Bageriet S:t Paul har nu öppnat sin tredje enhet i stan, nu på Drottninggatan 73. Sedan tidigare finns de på Sankt Paulsgatan 24 och Götgatan 42 på Södermalm

…..Pom & Flora öppnar en ny enhet på glödheta Rörstrandsgatan i höst. Sedan tidigare finns de på Bondegatan 64 och på Odengatan 39.

…..Gateau öppnade den 12 maj sin andra butik i Lidingö, nu i centrum. De har även en butik i Torsvik sedan tidigare. Sammanlagt har Gateau nu 22 butiker i Stockholm, 10 butiker i Skåne samt 2 stycken i Uppsala.

…..Vinnaren av Glass-SM som arrangerades i april, Kennys Gelato, öppnade under samma månad upp en ny butik i Sickla/Nacka vid Marcusplatsen. Du finner även Kennys gelato på Djurgården och i Tollare/Nacka (där produktionen sker).

…..Det är alltid tråkigt att skriva om verksamheter som stänger ned men dessvärre behöver jag informera om att Kniv & Kavel i Aspudden har beslutat sig för att bomma igen. Jag har tidigare skrivit om dem här och om du vill ta en fika innan de stänger så får du snabba på. De har öppet till den 29 maj och då firar de med bartömning, pizza och tårta.

…..Kaféet Grillska Huset lever vidare. Det har länge varit ovisst om verksamheten skulle läggas ned på grund av ekonomiska utmaningar och i december förra året tog Stadsmissionens styrelse beslut om att se över möjligheten att sälja Grillska. Nu har Restaurang & Konditori AB med vd:n Lars Sjölund i spetsen tagit över och den 1 juni sker ägarbytet. Grillska inhyser kafé, bageri, brödbod och matbod.

…..BakeToYou öppnar inom kort upp sin fikavagn vid Tyresö handelsträdgård (som är en av Stockholms bästa handelsträdgårdar).

…..Espresso House med 488 kaféer i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland byter vd. John Nylen har efter sju år som koncernchef valt att stiga av och ny vd blir Anssi Thureson (som idag är COO på företaget). Espresso House har även beslutat sig för att fördjupa samarbetet med havredrycksföretaget Oatly och deras produkter skall nu finnas på samtliga Espresso House-enheter. Målsättningen för Espresso House är att 50 procent av deras meny skall vara växtbaserad. Både Espresso House och Oatly har sina rötter i Lund.

…..Den 9 mars slog ISH café upp portarna på Drottninggatan 27. Det är ett hälsoinriktat kafé signerad Jonas Wiklander, grundare av Brödernas, Fia Grönborg och kocken Jonas Lagerström.

…..Den norska bageri- och kafékedjan Backstube med tyska grundare öppnar upp i Stockholm. I mars slog de upp på Centralstationen i Göteborg och nu är det dags för vidare expansion till Drottninggatan 92-94. Öppning i vår/sommar.

…..Den 23 april slog Kaja Hengstenberg upp Krümel Cookies & Crumbs på Valhallavägen 53.

…..Smörgåsrestaurangen Sandhäxan som drivs av Mattias Svensson, Fredrik Sundberg och skådespelaren Erik ”Jerka” Johansson öppnade den 28 april upp en ny sommarkrog intill Djurgårdsbron. Mackor, ost, chark, kaffe, öl och vin står på menyn. Sandhäxan finner du även på Gästrikegatan 13.

…..I sommar blir Nämndö bistro & champagnebar med bageri och pizza. Bröd och andra bakverk bakas av på morgonen och pizza under dag/kväll.

…..Grattis till Chokladfabriken som i år fyller 25 år. Butikerna finner du på Renstiernas gata 12 (där produktionen sker), Regeringsgatan 58, Dalagatan 9L.

…..Grattis även till Mellqvist kaffebar på Rörstrandsgatan 4 som också fyller 25 år. Den 21 maj firas det med pompa och ståt.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.