Tack för allt Petrus – välkommen Haga bageri

Efter 10 år på Swedenborgsgatan 4B i Stockholm slog bageri Petrus igen den 30 april i år (läs här). Det prisbelönta och omåttligt populära bageriet med ”klent kaffe och brända bröd” har under många år förgyllt fikagäster från när och fjärran.

De som nu tagit över lokalen efter önskemål från Petrus är Oscar Målevik och Anna Cardelius som driver Haga Tårtcompani & Bageri med bravur. ”Hagabageriet” slog upp sin första enhet på Torsgatan 2014 för att året därpå öppna upp på Fleminggatan 107. Ett år senare öppnade de upp ytterligare en enhet på Hammarby Allé 1 i Hammarby sjöstad. Sedan 2019 driver de även Haga Schweizeri på NK.

Det finns mycket att leva upp till efter att Petrus och c/o skakat av sig allt mjöl, ställt undan surdegen och släckt lyset för gott i den lilla gemytliga lokalen. Men hav tröst, jag är övertygad om att Oscar, Anna och övriga medarbetare på Haga bageri kommer att leverera schysst fikautbud, bra service och hög trivselfaktor.

Då är frågan, när öppnar Haga bageri? För att få svar på det har jag låtit Oscar och Anna komma till tals.

Oscar Målevik, Anna Cardelius, Petrus och Alexandra Jakobsson

Nu har det gått en tid sedan ni enades om att ta över bageri Petrus lokal. Hur har tankegångarna gått under den tiden?
– Vi är galet peppade och ser väldigt mycket fram emot att få öppna på Mariatorget. Helt ärligt har vi mest haft fullt upp att jobba på som vanligt. Den här perioden på året är bland våra mest hektiska men också den roligaste. Vi har jobbat mycket med rekrytering men utmaningarna är stora då det är stor kris i branschen på grund av personalbrist. Men vi har fått till ett riktigt dreamteam.

Petrus har i mångas ögon varit ledande och en förebild inom bageri och även haft många stamkunder. Är ni oroliga att ni till en början kommer att jämföras med Petrus i allt vad ni gör?
– Vi är fullt medvetna om att vi kommer bli hårt jämförda med Petrus, men vi är inte oroliga alls. Vi gör vår grej, precis som han gjorde sin, och det är ju inte helt olikt varandra. Vi hoppas även stamkunderna vågar ge oss en chans, även om vi vet att det är jobbigt med förändringar. Vi kommer inte göra någon besviken!

Kommer inriktningen vara densamma som tidigare?
– Det kommer definitivt vara fokus på bageri. Det är därför vi gör denna satsning. När Petrus ringde och frågade om vi ville ta över så var det just möjligheten att få mer utrymme till bageriet som lockade. Vi har växt ur Torsgatans bageri där vi har vår produktion och behöver mer yta för att kunna utvecklas.

Oscar och Anna

Vilka förändringar har ni gjort i lokalen och vilken slags inredning kommer vi få se?
– Det får du se på plats! Haha. Men jag kan säga så mycket att det inte blir fler sittplatser inomhus än under Petrus tid, däremot ser vi fram emot en väldigt stor uteservering. När det kommer till inredning så fortsätter vi med kombinationen Josef Frank, falurött och Carraramarmor som vi alltid gjort. 

Kaffet hade en del kunder åsikter om på bageri Petrus. Vilket slags kaffe kommer ni erbjuda?
– Ja kaffet är en stor fråga! Vi kommer servera vårt egna kaffe såklart, från kvinnokooperativ i Peru. Definitivt starkare än det som funnits på plats innan, även om jag personligen gillar ljusrostat ”svagt kaffe” emellanåt också. Och välkommen till Swedenborgsgatan 4: espressokaffe😂något vi vet varit efterfrågat. Vi kommer som vi alltid gör använda oss av extremt bra kaffebönor från vännerna på Eguale – alltid eko och Fairtrade och så klart supergott.

Ni har alltid haft smörgåstårtor i ert utbud och när Petrus bjöd på begravningskaffe så bjöd han på Södermalms längsta smörgåstårta. Kommer smörgåstårta att finnas till försäljning på er nya enhet?
– Vi kommer till en början inte ha smörgåstårta på den dagliga menyn men det är inte otroligt att det kommer att komma senare.

Sist men inte minst, när blir det premiäröppning? 
– Vi hoppas och tror att vi kan öppna lördagen den 11 juni. Eventuellt kan det bli en liten smygöppning innan för de som knackar på då vi börjar baka tidigare. Om det händer nåt speciellt på öppningsdagen? Absolut! Den som kommer får se🤩😂

Varmt välkomna hälsar Oscar och Anna med personal✿❀

Haga Tårtcompani & Bageri och Haga Schweizeri
Adress: Swedenborgsgatan 4B (öppnar 11 juni), Torsgatan 75, Fleminggatan 107, Hammarby Allé 1 samt Haga Schweizeri på NK, entréplan (Stockholm).
Hemsida
Facebook
Instagram
Haga Schweizeri hemsida
Haga Schweizeri Instagram

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.