Tack för allt bageri Petrus❤

Det var med stort vemod många av oss fikaälskare häromdagen mottog beskedet om att bageri Petrus stänger igen för gott den 30 april i år. 10 år av kärlek, goda bullar, goda kakor, gott bröd och sjuhelvetes trevliga bagare och servicepersonal.

2012 slog Petrus upp dörrarna och de tog då över lokalen från ett annat bageri, nämligen Bästa bageriet. Min fru Annie och jag har genom åren handlat en hel del hos Petrus och det tillhör inte till ovanligheterna att vi gått därifrån med godsaker för i runda slängar 350-400 kr.

Jag kommer sakna lime financier, blodgrape och färskost på brioche, croissant på färskost och tranbär, pastèis de nata, mandelmusslorna med hjortron och löst vispad grädde och att inte förglömma, de rustika småkakorna som Annie och jag under flera år rankat som de allra bästa och godaste i Stockholm.

Jag var faktiskt på väg att bli praktikant hos Petrus för ett par år sedan. 2017 gick jag en bagarutbildning på Astar och Petrus och jag kom överens om en praktikplats, vilket jag såg fram emot med stor tillförsikt. Dessvärre schabblade Astar bort möjligheten å det grövsta varav jag hoppade av utbildningen och började på Tössebageriet istället som bagarlärling.

.

Petrus text “Varning – vi serverar klent kaffe och brända bröd” som sattes upp i bageriet i oktober förra året är och förblir en klassiker. Bakgrunden till texten är att en del kunder genom åren yvats över mörkare bröd och bullar (en del påpekar att de är brända) och ljust kaffe men det har inte bekymrat Petrus c/o. Visst, serveringspersonalen har säkerligen fått svara på otaliga frågor om detta men likväl har Petrus fortsatt i samma goda anda. Om man som kund nu tycker att utbudet inte är tilltalande så kan man faktiskt välja att gå därifrån och inhandla bröd, bullar och kaffe någon annanstans. Svårare än så är det faktiskt inte.

Bageri Petrus har genom åren fått motta en hel del utmärkelser och medieuppslag både i Sverige och utomlands. Ja, det är ett erkännande, ett kvitto på att bageriet levererat hög kvalité men jag är övertygad om att det inte är att synas i press och att få uppmärksamhet som varit Petrus drivkraft. Nyfikenhet, experimentlusta och att ha jäkligt roligt på jobbet är nog det som drivit Petrus framåt. Det är i alla fall mina reflektioner efter att ha träffat honom ett flertal gånger genom åren och det jag hört av tidigare kollegor och branschfolk.

Nu är det inte enbart Petrus Jakobsson som styrt bageriet utan även hans fru Alexandra som hållit ordning och reda bakom kulisserna. Stor kärlek till er båda och till all personal. Ni kommer att lämna ett stort tomrum efter er❤

En stjärna slocknar och en ny föds, eller? Förhoppningsvis får alla fikaälskande kunder nöjet att åter i framtiden få njuta av godsaker från familjen Jakobsson, dock i en annan skepnad.

Björnbärs-brioche med mandel, en riktig goding.

Nu är jag övertygad om att Oscar Målevik och Anna Cardelius som driver Haga Tårtcompani & Bageri kommer att fortsätta i Petrus goda anda med bröd och bullar i fokus. Petrus slår igen den 30 april och därefter blir det renovering/ny inredning. Planerad öppning är satt till juni.

Petrus önskemål har varit att de som tar över lokalen skall förvalta bageriet vidare med hantverksfokus och att det inte skall bli ett tingel-tangel kafé med inköpta bakverk som innehåller urusla ingredienser. Frågan gick därför till Oscar och Anna på ett tidigt stadium om att ta över lokalen och de tackade ja. Jag är övertygad om att de kommer att skapa något bra och sätta sin prägel på verksamheten och fortsätta leverera bröd och bullar av hög kvalité.

Valnötsbröd med en härligt knaprig yta och generöst med valnötter.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.