Fikatips: Sussis gårdsbageri

Sussis gårdsbageri är en liten pärla i den lantliga idyllen Bälsunda mellan Örsundsbro och Bålsta i Uppland. Små skyltar längst vägen talar om i vilken riktning du skall åka för att komma till gårdsbageriet som är inhyst i en ombyggd magasinsbyggnad på gården.

På gården bor Susanne Lindqvist tillsammans med sin man Lars och bageriet startade hon upp på vårkanten 2011 efter att i åtta år arbetat som bagare på en konferensanläggning. I det lilla bageriet bakas det stenugnsbakat surdegsbröd och kaffebröd som endast innehåller naturliga råvaror.

Susanne jobbar småskaligt och samarbetar med flera andra småskaliga livsmedelsproducenter i regionen och en del av deras varor finner du även i butiken.

Beskriv Sussis gårdsbageri för dem som aldrig besökt er.
– Sussis gårdsbageri är ett bageri och café som drivs av bagaren Susanne Lindqvist på gården där hon och maken också bedriver ett lantbruk i tredje generationen.

I ett upprustat magasin på gårdsplanen finns den kombinerade butiken och det lila caféet. Där kan man antingen fika eller köpa med sig egenproducerat surdegsbröd, bullar, småkakor, knäckebröd och müsli eller någon lokalproducerad godsak från någon av alla de matproducenter som på senare tid poppat upp i det område som kallas för Fjärdhundraland – den bördiga trakten mellan Enköping och Uppsala. På sommaren utökas antalet sittplatser med en uteservering bland gärdesgårdar och blomplanteringar. 

Hur ser ert sortiment ut?

– Bageriets sortiment ändras från dag till dag, men fokus ligger på surdegsbaserade bröd av olika slag liksom olika varianter av rågbröd, klassiska sirapslimpor och egentillverkat knäckebröd. Till helgen finns rykande färska frukostfrallor för den som kommer tidigt.

I caféet serveras klassiskt fika som nybakta bullar, småkakor och mjuk kaka eller paj. Utöver det egna sortimentet finns också godsaker från andra lokala matproducenter i butiken – ost, äppelmust, rapsolja, saft, senap, honung och marmelader. Hela sortimentet varieras efter säsong och har man tur kan man i skördetider till och med få med sig frukt, bär eller grönsaker från Sussis egen trädgård!

.

Varför skall man fika hos er?
– Till Sussis gårdsbageri bör du åka om du vill uppleva ett småskaligt bageri och café i genuin gårdsmiljö med lokalt fokus och helt egenproducerat bröd och fika. På vintern är det lilla cafét en mysig plats att ta en kaffe med bulle och bläddra i en tidning i det ombonade magasinet. På sommaren utökas antalet sittplatser utomhus i mysig trädgårdsmiljö på den gård där Sussi själv och hennes familj bedriver lantbruk.

Det är ett genuint och intimt utflyktsmål för den som vill upptäcka det lokala mathantverket som kännetecknar Fjärdhundraland, vilket är namnet på landsbygden runt Enköping – på perfekt utflyktsavstånd från Stockholm, Uppsala och Mälardalen. Varför inte göra ett fikastopp här som en del av en större rundtur med fokus på lokalt mathantverk – en besökskarta för det ändamålet framtagen av organisationen Fjärdhundraland finner du här.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Vi är extra stolta över vårt Bälsundabröd – den runda surdegslimpan kryddad med anis och fänkål som är ett helt eget recept och är döpt efter byn där Sussis gårdsbageri ligger. Bland storsäljarna märks också det egengjorda tunna knäckebrödet, det ljusa allt-i-allo-surdegsbrödet ”Sussis ljusa” och de mjuka och väldoftande kanelbullarna. 

Varmt välkomna hälsar Susanne Lindqvist✿❀

.

Sussis gårdsbageri
Adress: Bälsunda 6, Örsundsbro (ca 13,5 km från Bålsta)
Öppettider: Onsdag-lördag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.