Fikatips: Solhaga stenugnsbageri

På Solhaga bakas surdegsbröd och söta bakverk så gott som varje dag året runt, på mjöl från våra halländska kvarnar Berte Qvarn och Limabacka Kvarn. Brödet bakas enligt långsamma processer där vi använder surdeg och andra typer av fördegar, vilket gör det både godare och mer hälsosamt. Vi använder inga tillsatser eller halvfabrikat.

Vår filosofi är att använda så lokala råvaror som möjligt, efter säsong. För att svinnet ska bli så litet som möjligt arbetar vi med ett levande sortiment som kan variera från dag till dag. Det som blir över torkas och mals till ströbröd, som sedan används i produktionen.

Bageriet startades 2011 av Sara och Anders Wennerström, som hade köpt Solhaga som ett sommarboende ett par år tidigare. Sara började renovera den gamla stenugnen i uthuset, samtidigt som hon gick en utbildning i hantverksbageri för Jan Hedh. På bloggen sarabakar.se finns hela historien om hur familjen flyttade in i det förfallna men charmiga vita huset och startade det som skulle komma att bli ett omtalat och prisbelönt bageri. Där finns också massor av recept för den som vill baka själv.

Numera har familjen flyttat ut från bostadshusets nedre våning, som byggdes om till restaurang våren 2021.

Solhaga har idag sex heltidsanställda året runt och tjugo under sommarsäsongen. Verksamheten har belönats med flera fina priser och nomineringar.

Med tiden har vårt Solhaga blivit mångas favoritstopp på resan, en stund av lugn och ro i en blomstrande kulturmiljö som vi vårdar med största omsorg. Här kan du slå dig ner i vår lilla butik eller ute i trädgården, och på helgerna även inne i Solhaga kök & salonger, i det vita huset som tidigare var bostadshus för bagarfamiljen Wennerström. 

Förutom våra söta bakverk serveras varma och kalla smörgåsar med det finaste från gårdarna runtomkring, den vilda naturen och vår egen odling. Utbudet varierar efter säsong. 

På helgerna har vi en utökad meny med frukostpaket, fler lunchalternativ och afternoon tea.  Från och med 6 maj är det endast drop-in, men för sällskap på 6 personer eller fler går det bra att boka plats i salongerna via hemsidan.

Om du vill på Solhaga beställer du alltid i butiken först. Sedan tar du plats vid ledigt bord inne eller ute, dit vi kommer med brickan. Det brukar bli platser lediga i den takt vi hinner servera, men var inställd på väntetider under högsäsongen i juli-augusti och helger. Hundar är välkomna utomhus i vårt trädgårdskafé och på verandan. 

✿Varmt välkomna✿

Solhaga stenugnsbageri
Adress: Åsgatan 2, Slöinge/Halland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 08.00-18.00. Lördag-söndag 08.00-16.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.