Fikatips: Vänga kvarncafè & bageri


Strax norr om Borås ligger Vänga kvarnkafé & bageri precis intill Säveån. Här bakas bröd, bullar och kakor på närodlade, kravmärkta och säsongsanpassade råvaror i eget bageri. Vänga kvarnkafé & bageri drivs av Malin Jagetun och Oskar Lorentzon sedan 2019, men det har varit café i olika former i kvarnen i över 30 år.

Vid övertaget 2019 renoverades caféet en hel del och kvarnens första bageri byggdes. Hösten 2019 var vi med i SM i mathantverk med 5 bidrag (4 sorters bröd och en småkaka) och tog hem hela 4 medaljer – 3 silver och 1 brons. Vi är även certifierade av Smaka på Västsverige.

Beskriv Vänga kvarncafè & bageri för dem som aldrig besökt er.
– Vi brukar kalla det för vår lilla oas. Den gamla kvarnen som ligger precis intill Säveån, på sommaren omgiven av betande kossor, lummig grönska och porlande vatten. Det är fantastiskt avkopplande och väldigt vackert. Den här typen av platser finns det inte särskilt många av och vi känner oss otroligt privilegierade att få bedriva verksamhet här.

Vi har gjort om en hel del inomhus för att skapa en mysig fikamiljö även under övrig tid på året eftersom vi numer har öppet nästan året om. Vi erbjuder lättare mat som paj och soppa, smörgåsar och god fika, allt bakat på närodlade KRAV-märkta sädesslag som malts i Vänga kvarn som ligger i samma byggnad. Så vårt mjöl har en transportsträcka på cirka 50 meter, vilket ju rimmar väldigt bra med vårt tänk om att jobba lokalt och närproducerat. Från vårt bageri förser vi serveringen med allt som går åt där, men har också försäljning av surdegsbröd, bullar och annat gott att ta med hem.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vårt utbud är ganska klassiskt. Vi bakar det vi själva tycker om och använder oss av riktigt bra råvaror. Då brukar det bli bra. Vi bakar allt på kravmärkt mjöl som mals i samma hus. Vi försöker också få in fler alternativa produkter som veganskt och fika bakat utan gluten i produktionen. Vi jobbar så lokalt och närproducerat och med så mycket ekologiska råvaror som möjligt.

Varför skall man fika hos er?
– Det är helheten. Vi vill kunna erbjuda en härlig smakupplevelse i en unik och vacker omgivning med närhet till naturen. Natursköna omgivningar nära många fina promenadstråk och Vänga Mosse naturreservat. Kvarnen som funnits sedan mitten av 1800-talet och fortfarande används, erbjuder också ett bruksmuseum väl värt ett besök.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Vi brukar försöka ha ett brett sortiment, så att alla ska bli nöjda, men våra bullar ska man nog inte missa. Morotskakan, säsongspajen och grillmackan brukar också vara poppis. Du kan också handla med ett surdegsbröd eller något annat gott från bageriet.

Varmt välkomna hälsar Malin och Oskar✿❤❀

Vänga kvarncafè & bageri
Adress: Vänga kvarn 1, Fristad (cirka 21 km från Borås)
Öppettider: Januari-maj samt september-december – Torsdag-Söndag
Sommaröppet: Juni, juli och augusti – Tisdag-söndag (se aktuella öppettider och händelser på hemsida/Facebook/Instagram)

Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.